Referendum: Ko će biti obuhvaćen optužnicom Tužilaštva BiH?!

922

Članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS biće prvi na udaru Tužilaštva BiH u predmetu koji se vodi već pet mjeseci, a pored njih optužnicom će biti obuhvaćen i sam politički vrh Srpske!

Ovakav epilog nedavno je nagovjestio i predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je naglasio da će optužnice biti podignute, prema njegovim saznanjima, u naredne dvije sedmice.

dodik– Obaviješten sam da će za desetak dana Tužilaštvo BiH podići optužnicu protiv mene, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i još nekih srpskih predstavnika zbog referenduma o Danu Republike Srpske. Biće podignuta optužnica zato što smo bili na referendumu. Zamislite, jedinstven primjer da zbog organizacije referenduma idete u krivični postupak – rekao je Dodik i dodao da pomenuti epilog govori o Sarajevu, koje je, kako kaže, izgubilo strpljenje i pokušava da na razne načine dovede nešto do kraja, ali do kraja može da dovede, prema njegovom mišljenju, samo BiH.

Politički proces

Prema saznanjima banjalučkih medija, pored Dodika i Ivanića, optužnicom će biti obuhvaćna i premijerka RS Željka Cvijanović, a optužnice objelodanjene nakon njenog saslušanja, koje se uskoro očekuje.

Međutim, Ivanić i Cvijanovićeva, a posebno Dodik, neće biti prvoosumnjičeni, kako se u prethodnom periodu nagađalo, već kao pomagači u izvršenju krivičnog djela, dok će prvi na udaru biti Članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS. Pomenutu komisiju su činili predsjednik Siniša Karan, te članovi Dragoljub Reljić, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Perica Bundalo, Goran Zmijanjac, Zdenka Gojković, Vojislav Gligić i Milan Petković.

siniša karanPredsjednik Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj Siniša Karan naveo je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH da nije vidio ništa sporno u radu Komisije na čijem čelu je bio i da su sa formalno-pravnog aspekta radili po odluci Narodne skupštine RS.

– Ja sam priznao krivicu za jednog neodgovornog političara koji je donio neodgovornu apelaciju protiv jednog konstitutivnog naroda i jednog entiteta. Takođe smo priznali krivicu protiv jednog političkog Ustavnog suda koji je prihvatio tu apelaciju i što tri stranca koji ne znaju gdje se nalaze donose najvažnije odluke ustavno-pravnog karaktera i u BiH i RS. Ustavni sud ne radi po zakonu, nego po svojim pravilima i naravno da svi skupa dovedu u tešku poziciju Tužilaštvo i Sud BiH koji još ne mogu da nađu svoje mjesto ni u Ustavnom sudu. I naravno, prihvatili smo krivicu što smo najmanje blizu 700 000 građana Republike Srpske doveli u priliku da izvrše krivično djelo slobodno izražavanje mišljenja – izjavio je tada.

Nakon Karana, u Tužilaštvu su saslušani i članovi Komisije.

davor-sesic-sds– Mislim da je ovo politički predmet i da bi trebalo da se bavimo suštinskim problemima, kriminalom i korupcijom – izjavio je nakon svjedočenja u Tužilaštvu BiH poslanik SDS-a Davor Šešić.

Šešićev stranački kolega, poslanik Nedeljko Glamočak, nakon saslušanja je izjavio da je referendum demokratsko pravo građana i da, kako je rekao, nije nikoga ugrozio niti će ugrožavati.

– Zabraniti referendume u ovoj zemlji bilo bi krajnje apsurdno. Ova zemlja je suočena sa organizovanim kriminalom, političkom korupcijom i prijetnjama terorizmom. Pravosudni organi bi trebalo da se bave tim pitanjima, a ne ovim – rekao je Glamočak i dodao da je predmet vezan za referendum koje vodi Tužilaštvo BiH politički proces.

Sa druge strane, poslanik PDP-a Perica Bundalo nakon izlaska iz Tužilaštva BiH rekao je da se referendum desio i da je sada kasno govoriti da li je trebalo da bude održan ili ne.

– Lično sam bio protiv održavanja referenduma. Pokazalo se da Narodna Skupština opet mora da uskladi Zakon sa odlukom Ustavnog suda BiH. To smo mogli da uradimo i prije referenduma – rekao je Bundalo.

zdenka gojkovic tuzilastvoPoslanik SP-a u NSRS Zdenka Gojković, nakon saslušanja u Tužilaštvu napomenula je da je po struci ljekar, te nije željela da komentariše pravni aspekt održavanja referenduma.

– Demokratsko pravo svakog građanina jeste da se izjasni na referendum – kratko je tada prokomentarisala Gojkovićeva.

U vezi sa pozivom Tužilaštva BiH, banjalučki advokat Milan Petković ocijenio je da tu apsolutno ne može postojati nikakvo krivično djelo, a pogotovo djelo neizvršenje sudske odluke, iako Tužilaštvo ima pravo da kontroliše zakonitost i štiti zakone i ustav.

– Nadam se da će nakon provedene istrage donijeti pravilnu odluku, odnosno da ovdje sigurno ne postoje elementi krivičnog djela – poručio je Petković.

Delegat u Domu naroda Vojislav Gligić rekao je da ne zna kako će se ovaj slučaj završiti ali da ima osjećaj da se ovim vrši pritisak na jedan cijeli narod, u ovom slučaju srpski.

Borba sa Ustavnim sudom BiH

Podsjećamo, predmet se ne vodi zbog samog referenduma već zbog nesprovođenja privremene mjere Ustavnog suda BiH o neodržavanju referenduma, što se, po zakonu, kvalifikuje kao krivično djelo za koje se može izreći kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora.

U Tužilaštvu BiH izjave u predmetu “Referendum” do sada su dali predsjednik i članovi komisije, šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS, predsjednik Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović, dok se uskoro očekuje i saslušanje premijerke RS Željke Cvijanović.

ustavni sudUstavni sud BiH donio je 17. septembra prošle godine odluku kojom se zabranjuje održavanje referenduma u Republici Srpskoj. Sud je, kako su tada saopštili, zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke u vezi sa neustavnošću Dana Republike Srpske, koji je podnijela Narodna skupština RS.

– Narodna skupština RS u svom zahtjevu za preispitivanju ranije odluke Ustavnog suda BiH, od 26. novembra prošle godine, nije prezentovala nikakve nove činjenice koje bi mogle

Bez objave u Službenom glasniku 

Odluka o konstatovanju rezultata referenduma održanog 25. septembra 2016. godine još uvijek nije objavljena u Službenom glasniku RS i tako formalno-pravno “ozvaničena”. Prema našim saznanjima, objava se ne očekuje prije maja ove godine.

uticati da ovaj sud donese drugačiju odluku o Danu RS. Zaključili smo da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda te ga zbog toga odbijamo – saopšteno je tada iz Ustavnog suda BiH.

Takođe, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine naložio Narodnoj skupštini RS da promijeni Zakon o praznicima u dijelu koji se odnosi na proslavu Dana RS 9. januara, ukazujući da je, kako su naveli, obilježavanje Dana RS tog dana neustavno i diskriminatorsko po građane RS koji nisu Srbi.

Podsjećamo, referendum o Danu RS je sproveden 25. septembra prošle godine, uprkos zabrani, ali nakon toga i izmjenjen Zakon o praznicima te prilagođen odluci Ustavnog suda BiH.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA