Pušteni presretnuti telefonski razgovori

411

Na suđenju lideru Saveza za bolju budućnost (SBB)Fahrudinu Radončiću za ometanje rada pravosuđa, danas su pušteni snimci presretnutih telefonskih razgovora u kojima optuženi, između ostalih, pominje Azru Sarić na koju je, prema optužnici, posredno vršio pritisak da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu.

Istražilac Agencije za istrage i zaštitu BiH Zvjezdana Skeledžić, po zahtjevu tužioca Bože Mihajlovića, prezentovala je razgovor koji su krajem 2015. godine vodili Radončić i Fuad Čibukčić, koji je ranije saslušan kao svjedok.

Čibukčić u razgovoru prenosi Radončiću da je u Dubrovniku vidio tadašnjeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Almira DŽuvu sa Azrom Sarić, nakon čega mu lider SBB-a govori da napiše vrijeme i mjesto.

Potom je pušten razgovor između Radončića i biznismena Damira Fazlića u kojem optuženi kaže da je Čibukčić vidio Sarićevu u Dubrovniku, da ona treba da svjedoči 13. i da je bila sa DŽuvom.

U razgovoru koji je vodio sa nekadašnjim gradonačelnikom Mostara Safetom Oručevićem, koji je pušten na suđenju, Radončić pominje da je DŽuvu i Sarićevu “vidio i Paša iz Zagreba”, prenosi Birn.

U sudnici su pušteni i razgovori koje su početkom januara vodili optuženi Bakir Dautbašić i Zijad Hadžijahić, koji kaže da je dobio saglasnost za razgovor sa tužiocem.

Radončić, Dautbašić, Hadžijahić i Bilsena Šahman terete se za ometanje rada pravosuđa, te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem.

Prema optužnici, Radončić je naredio Šahmanovoj i Dautbašiću da izvrše pritisak na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu.

Radončiću se tereti da je u dogovoru sa Dautbašićem nastojao da sazna od Hadžijahića, koji je bio zaposlen u Ambasadi SAD u BiH, da li je u vezi sa pritiskom na Sarićevu otvorena istraga i, ukoliko jeste, da pokuša da utiče da se zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću obećano da će njegova supruga biti imenovana za ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Odbrane optuženih su prije ročišta tražili od sudskog vijeća da neki od razgovora ne budu pušteni radi zaštite privatnosti osoba koje se u njima pominju, kao i da budu pušteni na ročištu koje će biti zatvoreno za javnost .

Zbog toga dio snimaka nije pušten u sudnici, na šta je prigovorio tužilac Božo Mihajlović.

Predsjedavajući sudija Hasija Mašović obavijestila je stranke da se raniji način izvođenja dokaza pokazao kao neefikasan, te da će odbrana svoje komentare na razgovore dati nakon što tužilac završi sa njihovim izvođenjem.

Ranije je odbrani bila data mogućnost da se izjasni nakon svakog puštenog razgovora.

Nastavak suđenja je zakazan za 15. februar.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA