Prodaje se olimpijska baklja iz Sarajeva

487

Olimpijski plamen, odnosno olimpijska baklja je jedan od simbola Olimpijskih igara, a tradicija nošenja olimpijskog plamena je omaž i komemoracija grčkom bogu Zeusu, zemlji kolijevci najmasonvijih sportskih nadmetanja na svijetu.

Vatra-plamen je u ceremoniju uvrštena 1928. godine u Amsterdamu, i dio je modernih OI od tada, a olimpijska baklja je uvedena 1936. godine na OI u Berlinu. Baklja se danas predstavi nekoliko mjeseci prije ceremonije otvaranja OI, a najznačajnija sportska imena iz zemlje gdje se igre organizuju pale olimpijski plamen – čime igre postanu i zvanično otvorene.

Kao što je poznato, zimske Olimpijske igre u Sarajevu su odigrane 1984. godine, u Sarajevo je stigla iz Atine. Duga je 70 centimetara, napravljena je od srbrnastog metala, a dio koji odvaja dršku je zlatne boje.

Napravila ju je japanska kompanija Mizurno, i tek nekolicina ih je ostala u svijetu. Već je pisano o vrijednim predmetima sa sarajevskih OI koje se za basnoslovne cifre mogu kupiti preko najveće svjetske onlajn pijace eBay.

Participacijska medalja iz Sarajeva 1984. godine je najskuplji artikal, a vrijednost je 5 500 dolara. Odmah iza je poster Andija Varhola, koji inicijalno vredi 2 950 dolara – dok je olimpijska baklja treća.

Putem eBaya možete kupiti baklju od dvojice kolekcionara. Jedan je iz Srbije, drugi iz BiH. Srbijanski vlasnik sarajevske olimpijske baklje za nju traži 2 299 dolara, dok vlasnik iz BiH ima nešto jeftiniju baklju, koja košta 2 030 dolara.

Ona originalna nalazi se u Olimpijskom muzeju Luzane, gde je izložena 2006. Godine, dok povremeno putuje na privremene izložbe koje organizuje muzej. Podsjećamo, Sanda Dubravčić je te 1984. godine postala prva žena koja je zapalila olimpijsku baklju na stadionu Koševo, a tada je bila jedno od najprepoznatljivijih lica sportske scene bivše Jugoslavije, danas i Hrvatske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA