Prevoznici iz Srpske mogu preko granice BiH

786

Do kraja aprila odgođena je primjena Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikovane kartice vozača, koji je bio na snazi do prvog januara, a po kome prevoznici, koji nisu imali važeće licence koje izdaje Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, nisu mogli da izađu iz BiH.

Dogovor je pao na sastanku ministara saobraćaja Neđe Trninića i Ismira Juska. Novi sastanak na kome će za sto donijeti konkretna rješenja su zakazali za kraj aprila.

– Da se radne grupe ili nova radna grupa koju ćemo formirati ipak pripremi izmjenu tog pravilnika koji će onda biti prilagođen uslovima i da onda vozači mogu da se bez problema licenciraju. Svakako će tom doprinejti donošenje novog Zakona o međuentitetskom i međudržavnom transportu – kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

U prethodnih nekoliko sedmica, na pojedinim graničnim prelazima prevoznike iz Srpske je zaustavljala policija, i spriječavala ih da izađu iz BiH, jer nisu imali važeće licence. Prema pravilniku, svi prevoznici, su morali da nostrifikuju diplome u Širokom Brijegu za oko 700 maraka.

Samo tako mogu da dođu do državne licence, a bez koje nisu mogli da pređu granicu. Iz Udruženja prevoznika Srpske pozdravljaju dogovor dva ministra, ali kažu, sada se mora ozbiljno raditi na izradi pravilnika.

Kažu, da je volje, pravilnik može biti gotov za jedan dan.

– I ugraditi ono što smo tražili, i tražimo i dan danas a to je uspostavljanje komunikacionog sistema između Ministarstva saobraćaja i veza i Ministarstva komunikacija i transporta i definitivno ukidanje škole u Širokom Brijegu koja je uzela desetine miliona maraka prevoznicima – ističe Nikola Grbić, iz Udruženja prevoznika.

O oba zahtjeva i problema prevoznika iz Srpske, minisitri su razgovarali.

Dogovorili su se da će radna grupa dobiti zadatak da u pravilniku ponudi konkretna rješenja.

Prevoznici iz Srpske poručuju da će se rado uključiti, jer kažu, najbolje znaju šta im treba.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA