Ponovo odložena odluka o izručenju Haradinaja

553

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru donio je odluku da odloži donošenje odluke o izručenju bivšeg vođe tzv. OVK Ramuša Haradinaja Srbiji.

Kako je navedeno u obrazloženju, odluka će biti donijeta na ročištu 2. marta.

Na pitanje sudije da li prihvata da bude izručen Srbiji, nekadašnji vođa terorističke organizacije OVK je odgovorio negativno, dodavši da je proces političke prirode.

Sa Haradinajem u sudnicu je došao i njegov advokat Arijan Koci, koji je, kako prenose mediji, pred početak rasprave izrazio uvjerenje da će zahtjev Srbije biti odbačen, te da će Haradinaj uskoro moći da se vrati na Kosovo.

Koci je dodao da očekuje da će ovo biti posljednja rasprava pred sudom.

U sudnici u kojoj se održava rasprava prisustvuje veliki broj pristalica Haradinaja, među kojima ima i onih koji nose majicu sa simbolima “velike Albanije”.

Haradinaj, na snimku koji prenosi Indeks onlajn, ima ozbiljan izraz lica, a direktan prenos prekinut je po ulasku u sudnicu.

Na ročištu se očekuje da se Haradinaj i njegova odbrana izjasne o zahtjevu za izručenje, a odluka francuskog istražnog odjeljenja koje postupa u ovom slučaju može da bude saopštena i naknadno, potvrdila je portparolka suda Sandra di Rosa.

Ona je precizirala da istražno odjeljenje suda može da iznese svoje mišljenje, ali da će odluka o zahtjevu za izručenje najvjerovatnije biti donijeta “sa odlaganjem od nekoliko sedmica”.

Apelacioni sud u Kolmaru odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda se vodi u skladu sa procesnim zakonima Francuske.

Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtjevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće, napomenula je Di Rosa. Poslije toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku. Ukoliko pak Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju donijeće francuska vlada, navela je portparolka suda u Kolmaru.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj potjernici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtjev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KiM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA