Pijte vodu na prazan želudac!

712

Ne kaže se bez razloga da bez vode nema života, stoga je vrlo važno piti puno svježe vode tokom dana kako bi naša tijela normalno funkcionisala. Ali, šta se dogodi sa našim organizmom kada ujutro, odnosno čim se probudimo popijemo vodu na prazan želudac?

1. Pomaže pri uklanjaju toksina iz tijela

Dok pijemo vodu ona ima prirodan uticaj na probavu. Tokom noći naše tijelo se oporavljava te nastoji izbaciti sve toksine. Kada ujutro pijete vodu na prazan želudac štetne toksine ćete isprati iz organizma, te ćete se osjećati svježe i biti zdraviji.

2. Poboljšava metabolizam

Ispijanje vode na prazan želudac može povećati brzinu metabolizma čak za 24 odsto. Povišeni metabolizam znači i poboljšani probavni sistem. Takođe, kada pijemo vodu odmah nakon buđenja, ona pročišćava debelo crijevo, te tako upijanje hranjivih materija čini lakšim.

3. Djeluje na zdravi gubitak kilograma

Kada ujutro pijete vodu na prazan želudac vaše tijelo će se riješiti toksina i probava će se poboljšati. Osjećaćete se manje gladnima i žudnja za jelom će se smanjiti. Upravo to će vam pomoći pri sprečavanju nakupljanja viška kilograma koje uzrokuje prejedanje.

4. Ublažava žgaravicu i probavne smetnje

Lošu probavu uzrokuje povišena kiselina u želucu, a do žgaravice dolazi kada se kiselina ponovno vraća u jednjak. Ali, kada vodu pijete na prazan želudac te kiseline se razrijede i njihov loši učinak bude ublažen.

5. Pobošljava izgled lica i tena

Dehidracija uzrokuje preuranjene bore i duboke pore u koži. Ispijanje vode na prazan želudac potiče protok krvi u koži te joj daje zdravi sjaj. Takođe, konzumiranje puno vode tokom dana znači da vaše tijelo otpušta toksine te će tako izgled vašeg lica i tena biti poboljšan.

6. Njeguje zdravu i sjajnu kosu

Osim što dehidracija loše utiče na kožu, tako ima loš uticaj i na rast kose. Ispijanje puno vode hrani kosu iznutra prema napolju, jer nedovoljan unos vode može kosu učiniti lomljivom, te je stanjiti. Tako konzumiranje vode na prazan želudac može još djelotvornije uticati na kvalitet vaše kose.

7. Jača imuni sistem

Konzumiranje vode na prazan želudac pomaže kod ispiranja i balansiranja limfnog sistema te dovodi do podizanja imuniteta. Snažan imuni sistem zaštitiće vas od raznih bolesti te spriječiti česta oboljenja.

Tako, od ispijanja vode na prazan želudac odmah nakon buđenja ima dosta koristi, a nesumnjivo je ovo i najjednostavnija opcija za poboljšanje kvaliteta i načina života bez finansijskih troškova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA