Otvorena izložba “Spavaća soba mojih roditelja” (VIDEO)

983

Najnoviji projekat banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića premijerno je prikazan u Banjaluci u Muzeju Savremene umjetnosti Republike Srpske. Izložba pod nazivom “Spavaća soba mojih roditelja” okupila je mnoštvo zaljubljenika u umjetnost. Riječ je o postavci koja je podjeljena na dvije cjeline. Prva obuhvata radove u kojima dominiraju tekst, slika i zvuk, a za taj dio izložbe umjetnik je koristio materijal iz doma u kome je proveo djetinjstvo.

U drugom dijelu Mladen pokušava da nam približi probleme koji ugrožavaju svakodnevni život i modernog čovjeka.

– Intimni dio ima radove koji su na bazi materijala, fotogafija, tapeta, objekata, slika, tekstova pronađenih u spavaćoj sobi mojih roditelja. Druga polovina izložbe je zapravo polovina koja tretira taj prostor društva i kulture, kao jedan prostor spavaće sobe u kojoj se odvijaju razne prverzije, svađe, vođenja ljubavi, ali i novac se negdje u jastuku krije – rekao je autor.

Baš kao većina Mliljanovićevih radova, i ova izložba ima jedan intiman aspekt koji za autora predstavlja izazov da se upusti u jedan širi, društveni kontekst društva. Umjetnik jasno ističe da je došao momenat kada treba da se odluči da li će naše društvo u nekim vremenima koja su pred nama biti konfliktna ili vremena napretka, u kojima ćemo naći istinsku ljubav.

– Mladen Miljanović na sebi specifičan način, razvijajući interesantan narativ priča priču o Bosni i Hercegovini i našem vrlo problematičnom prostoru. On se referiše i na neke druge tačke, koji se odnose na globalne probleme i na neke vrlo zabrinjavajuće pojave koje svi primjećujemo i koje postaju predmet našeg razmišljanja – rekla nam je Sarita Vujković, direktor MSU RS i kustos izložbe.

Izložba je ovo koja nema za cilj da čini ovaj svijet ljepšim mjestom za život. U suštini, ona mapira određene probleme, a samim tim nudi i mogućnost prevazilaženja istih, navodi autor. Na otvaranju izložbe autor je izveo performans „Počasna straža“ koji je trajao nekoliko sati. Izložbu „Spavaća soba mojih roditelja“ možete da posjetite sve do 10. aprila.

Tea Beader

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA