Otkrivamo: Ko je nagovorio Bakira da ponovo tuži Srbiju?

732

Zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije sastavio je američki pravnik Dejvid Džon Šefer, inače jedan od najbližih saradnika i prijatelja bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona, saznaje SrpskaCafe!

Izvori našeg portala iz diplomatskih krugova otkrivaju da je upravo Šefer “najzaslužniji” za to što je Bakir izetbegović odlučio da ponovo uvuče BiH u sukob sa Srbijom.

Dejvid Dzon Sefer
Izetbegovićev “omiljeni pravnik”… Dejvid Džon Šefer

– Šefer je bio angažovan u pravnom timu BiH prilikom sastavljanja i prve tužbe za genocid protiv Srbije. Izetbegović se sa njim tajno sastao prilikom svoje posljednje posjete SAD krajem prošle godine i upravo je tada, na Šeferov nagovor, odlučio da traži reviziju presude iz 2007. godine – tvrde naši izvori.

Inače, u biografiji Izetbegovićevog “omiljenog pravnika” izdvaja se to da je za vrijeme boravka Bila Klintona u Bijeloj kući bio postavljen za prvog ambasadora SAD za pitanja ratnih zločina.

Šefer je, takođe, bio i dugogodišnji savjetnik bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt, a u “zasluge” mu se ubraja i to što je bio jedan od najglasnijih zagovornika osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, famoznog Haškog tribunala, gdje ga je odmah po njegovom osnivanju Bil Klinton imenovao za sudiju ispred SAD.

Po dolasku Džordža Buša mlađeg na mjesto predsjednika SAD, Šefer je smijenjen sa mjesta redovnog sudije Haškog tribunala.

S. Panajotović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA