Opozicija do daljeg bez odborničkih klubova!

714

Opozicione stranke u Banjaluci i dalje nisu formirale odborničke klubove iako je prošlo pet mjeseci od lokalnih izbora i tri mjeseca od prvog zasijedanja Skupštine grada. Kako saznaje portal SrpskaCafe sve su prilike da će tako ostati i u narednom periodu!

Iz NDP-a nismo uspjeli dobiti odgovor zbog čega još uvijek nemaju formiran klub, dok iz SDS-a poručuju da će ovo pitanje biti riješeno u narednih nekoliko mjeseci.

aleksandar petkovic– Klubovi nisu formirani zato što još uvijek ne znamo da li će opozicione stranke formirati zasebne odborničke klubove ili ćemo nastupati zajedno, u jednom proširenom klubu. Ovo pitanje će se razjasniti u narednih mjesec ili dva – rekao je za portal SrpskaCafe odbornik SDS-a Aleksandar Petković.

Neformiranjem stranačkih klubova, SDS i NDP gube određene privilegije u Skupštini među kojima su i mogućnost traženja pauze na sjednici te 10 minuta vremena za diskusiju po svakoj tački za jednog odbornika iz kluba.

Međutim, prema saznanjima portala SrpskaCafe, razlog za zastoj nisu razgovori oko zajedničkog opozicionog kluba već nemogućnost dogovora ko će biti šefovi klubova ovih stranaka. U SDS-u je Gradski odbor raspušten, nemaju predsjednika a trojica odbornika Aleksandar Petković, Ljubo Ninković i donedavni šef banjalučkog SDS-a Predrag Vulin nisu pretjerano usaglašeni. Slično je i sa NDP-om, u kojem još uvijek nema dogovora ko od četvoro odbornika najviše zaslužuje da vodi klub. Iz ove stranke su u gradsku Skupštinu ušli predsjednik GO Dragan Talić, novi-stari odbornici Vladimir Mirošljević i Mirna Savić-Banjac, dok je za Sašu Lazića ovo prvi mandat.

Treća opoziciona stranka, PDP, izlaskom Zorana Talića i Tatjane Čičić-Odžaković spala je na samo jednog odbornika, Draška Stanivukovića, te nema mogućnost formiranja kluba, za koji trebaju tri imena.

milenko jacimovicPrelaskom Talića i Čičić-Odžakovićeve u nezavisne odbornike, otvara se prilika da se formira nestranački klub, jer Milenko Jaćimović još u novembru prošle godine napustio Ujedinjenu Srpsku i od tada u Skupštini djeluje kao nezavisni odbornik. Međutim, za SrpskaCafe kaže da nije pričao o formiranju kluba nezavisnih odbornika.

– Sa Talićem i Čičić-Odžaković nisam razgovarao o udruživanju u klub, za koji su potrebna tri odbornika. Nismo se čuli čak ni telefonom. Bez razgovora se o takvoj opciji ne može govoriti. Trenutno nemam neke potrebe, jer bi i bezazlena saradnja bila pretvorena u neke spekulacije a trenutno želim malo mira. Za sada samostalno djelujem – kaže Jaćimović.

Sa druge strane, vladajuće stranke SNSD, DNS i SP su klubove formirali ubrzo nakon konstituisanja gradske Skupštine.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA