Odbrana tvrdi da su tužilački dokazi nezakoniti

506
Vladan Malić, Goran Paraš, Aleksandar Popović i Oleg Banda

Na nastavku suđenja specijalicima MUP-a RS, optuženim za pljačku 616 548 KM iz blindiranog kombija “Sector securitya” na auto putu Banjaluka – Gradiška, branioci trojici optuženih tvrdili su da je dio dokaza, koje je izvelo tužilaštvo, pribavljeno na nezakonit način, te da opljačkani novac uopšte nije bio osiguran.

Advokat Jadranka Ivanović, koja brani Vladana Malića, Gorana Paraša i Olega Bandu, je među nezakonite dokaze svrstala puške i okvire, koje su korištene u pljački, amanetne vrećice u kojima je bio upakovan opljačkani novac, kao i flašicu “Aqua vive” na kojoj je pronađen Malićev i Parašev DNK trag.

I pored protivljena tužioca Živane Bajić sporni dokazi dokazi odbrani su ponovo prezentovani u sudnici, ali se ispostavilo da među njima uopšte nema amanetnih vrećica.

– U zapisniku o uviđaju piše da su okviri bili puni metaka, a sada vidimo da su prazni. Flašica “Aqua vive” dostavljena je nezakonito, jer na njom nema takozvane “evidence” trake, koja je obavezna, a ta flašica uopšte nije bila navedena u zapisniku – rekla je Ivanovićeva.

Kada je u pitanju osiguranje novca ona je rekla da odbrana nije dobila polisu osiguranja tog novca, niti su od “Sector securitya” dobili ugovor sa UniCredit bankom o transportu novca.

– Rekli su nam da je to poslovna tajna. Te dokaze smo tražili kako bi vidjeli čiji je novac i da li je on bio osiguran. Kako trenutno stoje stvari u ovom predmetu nema oštećene strane i uopšte se ne zna da li je to novac UniCredit banke – rekla je Ivanovićeva.

Kao svjeok odbrane juče je ispitan direktor salona bankarske opreme Radomir Predojević od koga je “Sector security” kupio specijalne kofere u kojima je novac prevožen. On je pojasnio da su nakon pljačke izvršili analizu jednog od tih kofera pri čemu su utvrdili da je on bio pravilno otvoren pomoću ključa, ali nije bio zatvoren kako treba zbog čega se u njemu aktivirala hemijska supstanca, koja zapravo boji novac i koja se ne može oprati.

Za odbranu je bilo sporno i to što su iz kantine Specijalne policije RS uzete četkice za zube, gaće, čarape, šorc, majice, remen i druge lične stvari koje pripadaju Maliću i Parašu, a koje su dostavljene njihovim porodicama dok su oni bili u pritvoru

– Ne smije se dopustiti da neko po svom nahođenju uđe u najličnije stvari koje sadrže DNK tragove – rekla je Ivanovićeva.

O. MATAVULJ

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA