Odbrana osporavala dokaze tužilaštva

835
Vladan Malić, Goran Paraš, Aleksandar Popović i Oleg Banda

Na suđenju specijalacima MUP-a RS optuženim za pljačku 616 548 KM iz blindiranog kombija “Sector securitya” na auto putu Banjaluka – Gradiška, odbrana je nastavila da osporava dokaze tužilaštva za koje smatraju da su pribavljeni na nezakonit način.

Advokati Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, koji brane Vladimira Malića, Gorana Paraša i civila Olega Bandu, imali su zamjerke na zapisnik o uviđaju, kao i na fotodokumentaciju jer

Opomena

Ročište je obilježilo i verbalni okršaj između advokata odbrane i sudskog vijeća. Predsjednica sudskog vijeća Olga Pantić opomenula je Jadraku Ivanović zbog načina na koji je ispitivala svjedoke i polemike s članovima vijeća.

Nakon toga usljedilo je novo upozorenje, treće od početka suđenja, i Ivanovićeva je upozorena da će sljedeći put biti novčano kažnjena.

se u njima ne vide serijski brojevi kofera s novcem koji su prevoženi i opljačkani, kao ni natpisi na čaurama koje su otkrivene na mjestu pljačke. Za odbranu je sporan i način na koji su tokom uviđaja izuzeti koferi s novcem, snimci s nadzornih kamera blindiranog kombija, te drugi tragovi za koje tvrde da nisu imali potrebnu popratnu dokumentaciju.

Odbrana je zbog toga kao svjedoke pozvala inspektora Momčila Marića i kriminalističkog tehničara Dražena Slijepčevića koji su zajedno sa dežurnim tužiocem radili uviđaj. Jadranka Ivanović tražila je od Marića da objasni zašto je u zapisniku napisao da je nađeno “17 čaura kalibra 7,62mm”, a da nije naveo njihove oznake.

– Pa to je taj kalibar, šta sam drugo mogao napisati. Ne razumijem se u čaure, ali je taj kalibar opšte poznat – rekao je Marić.

Na pitanje zašto nije popisao i veliki kofer (koji se koristi za prevoz kovanica, op. a.), a koji se vidi na fotodokumentaciji Marić je rekao da se ne sjeća. Pojasnio je i da snimak s nadzornih kamera nije izuzet odmah, jer za to nije bilo mogućnosti.

Kriminalistički tehničar Dražen Slijepčević potvrdio je da nije fotografisao oznake s dna svih čaura.

– Čaure nismo htjeli da diramo da ne bi ugrozili druge tragove kao što je DNK, već smo ih upakovali u dokazne vreće i tako ih dostavili u sudski depo. Da bi fotografisao dno čaure morao bih da je uzmem rukom, a izuzimao sam ih pomoću sterilne pincete – rekao je Slijepčević.

On je potvrdio da se koferi s novcem ne razlikuju po izgledu, već samo po serijskom broju i na pitanje odbrane zašto onda nije fotografisao te brojeve, Slijepčević je odgovorio da je kofere izuzimala komisija koja je za to imenovana.

Bojan Jovović, direktor funkcije obezbjeđenja banaka i transporta novca “Sector securitya” potvrdio je da je on policiji dostavio snimak s nadzornih kamera blindiranog kombija, kao i da je bio prisutan prilikom brojanja preostalog novca.

Kao svjedok odbrane ispitan je i policijski službenik Darko Vukić koji je od Jovovića zaprimio snimak pljačke, a potom ga odnio na umnožavanje. Tokom svjedočenja Vukić je na pitanja advokata odgovarao “naoružan” pravnim terminima i citiranjem članova zakona. Unaprijed je govorio da su radnje koje je preduzimao u okviru ovog predmeta rađene u skladu sa zakonom, kao i da se određene formalne greške koje su napravljene ne mogu smatrati povredom krvičičnog postupka.

Zbog takvog “pravničkog stava” Jasminka Jovišević svjedoka je navela da kaže da je diskove sa snimkom pljačke po prijemu od Jovovića odnio drugoj organizacionoj jedinici MUP-a gdje ga je iskopirao. Originale je, kako kaže, dostavio sudu, dok je kopiju zadržala policija. Upitan da li je sačinio dokumentaciju o prijemu i predaji, Vukić je rekao odgovorio da nije, pojašnjavajući da je to ustaljena praksa.

– Onda vas obavještavam da ste bili dužni da o svakoj preduzetoj radnji sačinite zapisnik, u skladu sa članom 63. Zakona o krivičnom postupku RS – odbrusila je Joviševićka svjedoku.

Ognjen Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA