Obećali zaštitu svima koji prijave korupciju

563

Zaštitićemo one koji prijave korupciju jer je ona ozbiljan društveni problem, priznao je pred narodnim poslanicima Anton Kasipović, ministar pravde RS.

Zato je predložio novi zakon o zaštiti takozvanih zviždača ali u njegove iskrene namjere niko od poslanika opozicije nije povjerovao. Tvrde da su oni koji prijave korupciju i do sada bili šikanirani. Dok ministar pravde zviždačima obećava zaštitu suda i postojećih instutucija, opozicja traži osnivanje Agencije za borbu protivu korupcije u Srpskoj.

– Najpoznatiji zviždač ili uzbunjivač je pokojni. Riječ je o gospodinu Milanu Vukeliću. Upravo zato što je prijavio korupciju govorimo kakav je do sada bio status uzbunjivača u Republici Srpskoj. Status je bio takav da ili ostanete bez glave ili se protiv vas vodi postupak – kazao je Adam Šukalo, poslanik Napredne Srpske u NSRS.

Isti slučaj ministar pravde vidi malo drugačije.

– Tragičan slučaj o kojem je govorio uvaženi narodni poslanik, gospodin Šukalo, je tragičan po svemu. To upravo jeste situacija koju ovaj zakon želi postaviti na način da ljudi ne ulaze u rizik samim tim što su svjesniji dio društva – rekao je Kasipović.

Drugi primjer zaštite zviždača koji opozcija novim zakonom želi da preduprijedi je slučaj Borka Džajića. Njega okružno tužilastvo Bnjaluka tereti za lažno prijavljivanje bivšeg direktora Poreske uprave Mile Banike i Dragoljuba Davidovića, bivšeg gradonačelnika Banja Luke. Davidović iz poslaničke klupe kaže da se svako može suočiti sa lažnim prijavama zbog političkih ili ličnih interesa. Samo pokreteanje istrage osumnjičenom u startu nanosi štetu jer se sve objavljuje u medijima pa traži da i druga strana dobija pravdu.

– Ako je prijava potpisana mislim da bi podnosilac prijave od trenutka zaključenja slučaja odnosno kad se pokaže da je prijava bila neosnovana mora biti poznat onom protiv koga je prijava podnesena da bi taj neko mogao tražiti satisfakciju na sudu ili na neki drugi način. Ne svakako fizičkim obračunom, nego na zakonit način – rekao je Dragoljub Davidović, poslanik SNSD u NSRS.

Osim tog člana zakona opoziciji je sporna i prva stepenica u prijavljivnaju korupcije koja predviđa rukovodica institucije. Sumnjaju da bi se iko od zaposlenih u ministarstvu usudio da ministru prijavi ministra, a isti slučaj je kažu i u javnim poreduzećima.

– Ne vidim efekta ako će radnik prijaviti korupciju svome šefu pa da neće biti posljedica po prijavljivanju. Zato prijavu korupcije i zaštitu lica koja je prijave treba izdići na nivo zaštite kod sudova ili prvi nivo same prijave da ide na nivo koordniacionog tima Vlade RS za suzbijanje korupcije – rekao je Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u NSRS.

Problem je što taj tim od svog osnivanja nije održao ni jedan sastanak. Probleme u radu Komisije za sprovođenje antikorupcine strategije ne krije ni Ministar pravde ali kaže da se radi na izradi planova integriteta. Bilo je i prijedloga da oni koji prijave korpuciju dobiju nagradu, deset odsto od pronevjerene sume novca. Opozicija kaže će to predložiti i amandmanaom ali ministar pravde vjeruje da bi to u ovom trenutku imalo kontraefekat.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA