NSRS o reviziji presude u ponedjeljak: SzP traži srpsko jedinstvo

727

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović sazvavaće sjednicu Kolegijuma na kojoj će biti donesena odluka o održavanju posebne skupštinske sjednice u vezi sa situacijom nastalom povodom najave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će podnijeti zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u slučaju protiv Srbije.

U današnjem saopštenju iz Narodne skupštine nije precizirano kada će Čubrilović sazvati sjednicu skupštinskog Kolegijuma, već se navodi da je on primio dopis predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića u kojem ga obavještava da je za četvrtak, 23. februara, zakazao vanrednu sjednicu Predsjedništva na kojoj će se razgovarati o eventualnoj reviziji presude Međunarodnog suda pravde u slučaju BiH protiv Srbije.

– S obzirom na moguće različite stavove na ovoj sjednici, smatram da bi održavanje zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske na istu temu prije sjednice Predsjedništva BiH bilo preuranjeno. Zbog toga vas molim da u dogovoru sa poslaničkim klubovima sjednicu planirate za iduću nedjelju – navodi se u dopisu Ivanića predsjedniku Čubriloviću.

Branislav BorenovicPredsjednik PDP-a Branislav Borenović najavio je danas da bi u ponedjeljak, 27. februara, trebala biti održana posebna sjednica Narodne skupštine RS o spornoj reviziji.

– Logično je da posebno skupštinsko zasjedanje bude održano nakon sjednice Predsjedništva BiH, koja je zakazana za 23. februar. Najvažnije je da postoji saglasnost ključnih političkih stranaka u Republici Srpskoj da se ide sa usaglašenim zaključcima kojima bi bila definisana naša politika u narednom periodu – rekao je Borenović.

On je ponovio da Izetbegović djeluje vaninstitucionalno i jednostrano.

– Najbolje bi bilo da posebnu sjednicu iniciraju poslanički klubovi i time pokažu političko jedinstvo. Nekoliko advokata daje nam sugestije, jer je važno da pravno djelujemo na kvalitetan način i osporimo ovaj čitav proces – dodao je Borenović, koji je i poslanik u parlamentu Srpske.

Pročitajte i:

savjet ministara bih 2017

Odgođena sjednica Savjeta ministara: Kriza na pomolu?!

Komentarišući neodržavanje današnje sjednice Savjeta ministara BiH, Borenović je rekao da je opravdano da, nakon parlamenta BiH, i Savjet ministara čeka dalji razvoj događaja.

– Potrebno je vidjeti da li je krajnje vrijeme da pojedinci prestanu sa zloupotrebom institucija i da li sa onima koji podržavaju reviziju možemo kreirati neki novi dogovor – rekao je Borenović.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica istakao je da bi posebna sjednica Narodne skupštine RS morala odraziti srpsko jedinstvo.

On je istakao da smirenim reagovanjem srpskih predstavnika treba spriječiti namjeru Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da se kriza iz njegovog krila prenese u RS.

– Njegova namjera je da se RS dovede u poziciju da prekrši Dejtonski sporazum i da se na taj način kriza prenese u RS – rekao je Govedarica.

On je dodao da su srpski ministri u Savjetu ministara odgađanjem sjednice Savjeta ministara za period nakon održavanja posebne sjednice Predsjedništva BiH koju je zakazao Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, dali svoj doprinos smirivanju situacije i omogućavanju Predsjedištvu da krizu riješi u mirnom tonu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA