Nešković za SrpskaCafe: Vraćamo se na 1991. i pitanje ko odlučuje u BiH!

688
Radomir Nešković

Kriza izazvana najavom jednostranog pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije nikako neće biti kratkog daha i mogla bi dugoročno “potresati” ovu državu. Vratili smo se na početak devedesetih i pitanje koje je i izazvalo rat – ko i kako odlučuje u Bosni i Hercegovini?!

Rekao je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe politički analitičar iz Banjaluke Radomir Nešković i dodao da se ne smijemo baviti zamjenom teza jer sama revizija uopšte nije sporna već način odlučivanja u BiH.

– Kada govorimo o aktuelnoj krizi sa kojom se suočava politička scena BiH treba posebno naglasiti da revizija sama po sebi nije problematična jer svaki narod i svaka organizacija ima pravo da pokreće inicijative, imaju pravo da se bore za svoja prava i to im niko ne smije osporavati. Treba li revizija ili ne, da li je osnovana ili ne, ima li elemenata za nju ili nema, to je sve pravni dio pitanja na koji treba da odgovaraju pravnici. Svaka žrtva, bez obzira o kome je riječ, ima pravo da traži svoju pravdu – kaže Nešković.

U Srbiji mnogo jednostavnije

Kada je riječ o Srbiji, protiv koje bi revizija bila podnesena, naš sagovornik ističe da je kod njih oko ovog pitanja sve puno jednostavnije.

– Oni će se njome baviti kao i prošli put, sve će svesti isključivo na pravno pitanje i sve završiti angažovanjem pravnih stručnjaka. U politici mislim da neće dizati nikakve tenzije niti praviti bilo kakve probleme. Očekujem i od sastanka našeg rukovodstva u Beogradu da će im se reći da su predstavnici RS takođe dužni smirivati situaciju i ostati u institucijama a Srbija će se sigurno odmah sada već pozabaviti pravnim aspektom tužbe – rekao je Nešković.

Međutim, naš sagovornik naglašava da trenutno država nije u krizi zbog same revizije nego zbog načina na koji se odlučuje u Bosni i Hercegovini.

– E to je upravo problem oko kojeg je i izbio sukob 1991. godine! Nažalost, sada smo se 2017. godine ponovo vratili na početak devedesetih i pitanje kako se u BiH donose odluke. Da li jedan član Predsjedništva BiH može da donosi odluke i da ga baš briga za ostala dva predstavnika ili se dvojica mogu udružiti pa preglasavati trećeg?! I jedna i druga varijanta je trenutno protivustavna – kaže za SrpskaCafe Nešković.

On dodaje da su vodeće svjetske zemlje u Bosni i Hercegovini pronašli model u Dejtonskom sporazumu po kojem se odlučuje konsenzusom.

– Tu je suština aktuelnog problema. Ako se odluka o pokretanju revizije odluči bez saglasnosti dva člana u Predsjedništvu, onda je ta odluka u ime BiH donesena na neustavan način što predstavlja težak problem. Onda i predstavnici druga dva naroda, naročito srpski, donijeće svoj paralelni stav i dostaviti ga sudu pa će to u Hagu da se “petlja” dok će u BiH propasti koalicija na državnom nivou te narednih 19 mjeseci država ostaje bez većine – kaže on.

Naš sagovornik naglašava i da srpski predstavnici nemaju pravo da izlaze iz zajedničkih institucija ali svakako mogu prestati biti dio većine.

– Oni imaju obavezu tamo da budu, ne možete kao u kafani da bir ate kada ćete ući a kada izaći iz Parlamenta. Oni imaju obavezu da budu u institucijama i izvršavaju svoja prava i ustavne dužnosti kako im je Ustav BiH propisao jer njihove nadležnosti reguliše državni Ustav, a ne Ustav RS. Ali zato mogu reći da više nisu u koaliciji, i nekada glasati, nekada biti suzdržani, nekada biti protiv itd. Uglavnom, ne bi bilo odluka u Predstavničkom domu i evropski put bi bio apsolutno blokiran, odnos prema MMF-u takođe a Savjet ministara BiH postao bi tehnički. To je onda opšti zastoj sve do izbora 2018. godine – kaže Nešković.

Ovakav scenario Nešković predviđa ukoliko bude jednostrano upućen zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije.

– I to ponavljam, ne zbog same revizije, već ako se podnese na način da državni organ BiH nije potpisan ispod zahtjeva, nego da se to zaobiđe pa da zahtjev podnese jedan čovjek ili neke organizacije. Ovdje je problem koji pečat staviti na zahtjev u ime BiH koji se preda u Hag – zaključio je Nešković.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA