Napadač iz Istanbula: Cilj je da ubijam hrišćane

424

Napadač koji je priznao da je ubio 39 osoba u noćnom klubu u Istanbulu u novogodišnjoj noći izjavio je pred sudom da mu je cilj bio da ubije hrišćane.

To prenosi Rojters pozivajući se na turske medije uz napomenu da nije imao uvid u dokument sa saslušanja.

Mediji navode da je on tokom saslušanja u sudu kazao da prije napada u “Rejna” noćnom klubu nije izveo ni jedan drugi napad, kao i da mu je cilj bio “da izvede napad na hrišćane tokom njihovog praznika, kao odmazdu zbog njihovog ubijanja širom svijeta”.

Napadač Abdulgadir Mašaripov prvobitno je namjeravao da napad izvede na trgu Taksim, ali je promijenio odluku zbog jakih mjera obezbjeđenja u toj oblasti.

Mašaripov je uhapšen 16. januara u Istanbulu i zvanično je optužen za članstvo u naoružanoj terorističkoj grupi, masovno ubistvo, posjedovanje teškog naoružanja.

Tokom svjedočenja, on je zvaničnicima kazao da bi radije da dobije smrtnu kaznu, kao i da ne žali zbog toga što je učinio.

U Turskoj je smrtna kazna ukinuta 2002. godine, kao dio procesa pregovaranja Turske za članstvo u EU i ponovno uvođenje takve kazne vjerovatno bi prekinulo pregovarački proces.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA