Nada Tešanović pod istragom

957

Policija istražuje poslovanje bivšeg ministra porodice, omladine i sporta Nade Tešanović i bivšeg pomoćnika ministra Gorana Race, potvrđeno je u MUP-u RS.

Pod lupom krim policije je Svjetsko prvenstvo u padobranstvu organizovano u Banjaluci prije više od dvije godine. Istraga je otvorena po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala “zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 347. Krivičnog zakona Republike Srpske, a zbog navodnih nezakonitih postupaka i opstrukcija prilikom organizovanja Svjetskog padobranskog prvenstva 2014. godine u Banjaluci”, navode u Posebnom odjeljenju.

U policiji ne otkrivaju detalje, samo da je u toku provjera izuzete dokumentacije. I to direktno iz Vlade RS, iz bivše kancelarije Nade Tešanović, odakle je krim policija izuzuzimala papirologiju prije pet dana. Nakon istrage, u policiji kažu da će napisati izvještaj i proslijediti ga tužiocima koji će donijeti odluku o eventualnom podizanju optužnice.

– Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti Banjaluka, postupaju po zahtjevu nadležnog tužilašta iz Banjaluke, te vrše neophodne provjere i analizu potrebne dokumentacije. Istraga u ovom slučaju je još uvjek u toku – ističu u CJB Banjaluka.

Kako se nezvanično saznaje, sumnja se u zloupotrebu dokumentacije a navodno se istražuje i novac koji je Vlada dodijelila Vazduhoplovnom savezu za organizovanje Svjetskog prvenstva.

Nada Tešanović, sad na funkciji predsjedavajuće Vijeća naroda Republike Srpske, kaže da se ne boji istrage.

– Sigurna sam da nema tu nikakve greške. Ako je u pitanju Svjetsko prvenstvo u padobranstvu to je aktivnost koja je bila od posebnog značaja za Republiku i aktivnost koja je proglašena za najbolji događaj te godine. Što se tiče nas u Ministarstvu, mi smo im mala sredstva dali za tako veliku manifestaciju – 30 000 i oni su to nama sve do dinara, odnosno marke, opravdali – rekla je Nada Tešanović, bivši ministar porodice, omladine i sporta u Vladi RS.

Pomoćnik Tešanovićeve u ministarstvu Goran Raca, čije poslovanje policija takođe istražuje, nije se javljao na pozive.

Interesantno je da ga je Vlada RS svojevremeno suspendovala nakon što je u dva navrata zloupotrebio memorandum Ministarstva. Banjalučkom načelniku Odjeljenja za inspekcijske poslove poslao je 2012. godine privatne dopise u čijem je potpisu bila njegova supruga Bojana Raca, koja uopšte nije radila u tom ministarstvu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA