Ministarstvo poručuje: Nećemo ostati dužni poljoprivrednicima

581

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede neće ostati dužni poljoprivrednicima za podsticaje, kao što nisu ni ranijih godina, i odlučni su da kompletan dug iz prošle godine bude isplaćen u što kraćem roku, saopšteno je iz resornog ministarstva. Ovo je odgovor na današnje proteste poljoprivrednika kojima je već “dogorjelo do prstiju”. 

Iz Ministarstva ističu da je iznos prošlogodišnjeg duga nešto više od 30 miliona KM, a ne 41 milion KM, koliko je danas rečeno na protestu u Gradiškoj.

– Riječ je o dezinformaciji, jer isplaćeno 5,8 miliona KM krajem decembra, te 2,8 miliona KM prije desetak dana – navode iz Ministarstva.

U saopštenju se podsjeća da je na sastanku premijera Srpske Željke Cvijanović i poljoprivrednika dogovoreno da dug bude isplaćen iz sredstava koje će Srpska dobiti po osnovu klirinškog duga Rusije prema BiH i da su poljoprivrednici prioritet u toj isplati.

Iz Ministarstva dodaju da su održali više sastanaka sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednika u vezi sa pravilnikom o podsticajima.

– Uglavnom su prihvaćene sugestije o mnogim pitanjima u okviru sredstava budžeta raspoloživih za 2017. godinu. Pravilnik o podsticajima za 2017. godinu biće po mjeri svih poljoprivrednika, odnosno da bi se podržale sve ključne poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj – ističu u Ministarstvu.

U saopštenju se naglašava da nije tačno da su podsticaji u Federaciji BiH bolji, jer agrarni budžet u Srpskoj iznosi 60 miliona KM, a u FBiH 65,8 miliona KM.

– Treba imati u vidu da se taj budžet u Srpskoj raspoređuje na oko 35 000 gazdinstava, a u FBiH na 45 000. To znači da se u prosjeku daje 1 714 KM po gazdinstvu u Srpskoj, a 1 462 KM u FBiH – napominju u Ministarstvu.

U saopštenju se dodaje da Srpska ima manje podsticaje kada je riječ o animalnoj proizvodnji, gdje je odnos 33,5 miliona naprema 50 miliona KM, ali da su veća izdvajanja za biljnu proizvodnju (16,7 miliona naprema 10,3 miliona), te za dugoročna ulaganja (7,6 miliona naprema dva miliona).

– Osim toga, u Srpskoj se daju sredstva za mjere zaštite zdravlja životinja, godišnje dva miliona KM, a bolji su i podsticaji kada je riječ o proizvodnji mlijeka, 0,30 u odnosu na 0,28 feninga, zatim za pšenicu, za uzgoj pilenki, proizvodnju gljiva, konjarstvo i drugo. I podsticaji za organsku proizvodnju realizuju se samo u Srpskoj za šta se daje 360 KM po hektaru za sertifikovanu biljnu proizvodnju – navode u Ministarstvu.

U Ministarstvu su saglasni sa zahtjevima poljoprivrednika kada je riječ o zaštiti domaće proizvodnje i potrebi uređenja spoljnotrgovinskog poslovanja, te podsjećaju da su više puta to tražili od nadležnih institucija na nivou BiH, odnosno da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti.

– Oblast zaštite domaće proizvodnje i zaštita od prekomjernog i nekontrolisanog uvoza poljoprivrednih proizvoda je ključni sektor koji treba urediti i nikakvim sredstvima iz budžeta ni subvencijama ne može se zaštititi domaća proizvodnja od prekomjernog uvoza, niti nadoknaditi šteta po tom osnovu domaćim poljoprivrednicima, ukoliko se to ne učini sa nivoa BiH – zaključuju u Ministarstvu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA