Koliko je “težak” Vladimir Putin?

1299

Ako se nova istraživanje pokažu tačnim, Vladimir Putin mogao bi da bude novi najbogatiji čovjek na svijetu.

Trenutno je, prema popisu časopisa “Forbs”, prvi Bil Gejts, koji je “težak” 75 milijardi dolara, ali ruski predsjednik navodno bi mogao biti “težak” čak 200 milijardi dolara.

Naime, Forbs na svojoj listi najbogatijih nijednom nije imao Putina jer, kažu, kod njih nema mjesta za svjetske vođe, pogotovo “diktatore, koji su se obogatili isključivo na račun povlašćene pozicije koju imaju”.

– U 14 godina Putinove vladavine, Rusija je zaradila mnogo novca, ali s obzirom da ga nije ulagala u škole, puteve i bolnice, svota očito “leži” negdje – u švajcarskim bankama, uložena u nekretnine ili fondove kojima barata ruski predsjednik… – izjavio je još 2015. godine Bil Brauder, suosnivač investicijskog fonda “Hermitage Capital Management” i jedan od najvećih Putinovih kritičara.

Politički analitičar Stanslav Belkovski tvrdi da se ruski predsjednik obogatio na naftnom biznisu – navodno kontroliriše 37 odsto firme “Surgutnjeftgaz”, 4,5 odsto “Gazproma”, a šuška se i da je vlasnik udela u firmi “Gunvor”, koja je samo 2012. zaradila 93 milijarde dolara. Sve firme ove tvrdnje oštro demantuju.

Ono što se sigurno zna jeste da je Putin vlasnik 35 miliona dolara vrijedne luksuzne jahte “Olimpija” – dobio ju je na dar od Romana Abramoviča, vlasnika fudbalskog kluba “Čelsi” nakon što je postao predsjednik Rusije.

Osim toga, ima i palatu na obali Crnoga mora koja navodno stoji čak milijardu dolara, piše “Daily Mail”, iako to u javnosti negira.

– Palata je sagrađena isključivo za njega, a plaćena je novcem iz tajnih fondova ruskih oligarha – kaže za BBC ruski preduzetnik Sergej Koljesnikov, koji je, zbog neslaganja s režimom, napustio Rusiju.

Putin, kako je stoji u dosijeu koji je o njemu sastavio njegov nekadašnji politički oponent Boris Nemcov, koji je pre nekoliko godina brutalno likvidiran u blizini Kremlja, navodno ima 58 aviona i helikoptera, kolekciju satova od 500.000 dolara te 20 vila i imanja na selu.

– Njegov privatni avion vredi 137 miliona dolara, a kupatilo u njemu optočeno je zlatom. Samo toalet je “težak” 62.000 dolara – naveo je Nemcov.

– U državi u kojoj 20 miliona građana jedva spaja kraj s krajem i živi u siromaštvu, luksuz kojim se razbacuje predsjednik graniči se s ludilom – kometarisao je.

Ironično, Vladimir Putin prijavio je da je u 2014. godini zaradio svega 119.000 dolara, a u imovinskoj kartici naveo je da poseduje samo dva stana i da je suvlasnik garaže.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA