Kako su ruski hakeri završili iza rešetaka?

620

Grupa ruskih hakera je poslije više godina nelegalnih aktivnosti postigla dogovor sa ruskom obavještajnom agencijom Federalna služba bezbjednost (FSB), ali je ipak nekolicina njih uhapšena.

Grupa “Šaltai Boltai” (Hampti Dampti) je nekoliko godina objavljivala pisma i dokumente koje je ukrala od ruskih zvaničnika, poslije čega im je FSB ponudio dogovor – da pokažu svoja otkrića prije objavljivanja u zamjenu za zaštitu. Nešto je, međutim, krenulo naopako i vođa grupe i dva člana su završili iza rešetaka.

Aleksandar Glazastikov rekao je za rusku nezavisnu televiziju “Dožd” iz Estonije gdje traži azil, da njegova grupa nema nikakve veze s hakovanjem imejlova američke Demokratske partije. Administracija prethodnog predsjednika SAD Baraka Obame optužila je Rusiju da je izvodila hakerske napade kako bi se pomoglo Donaldu Trampu da pobijedi na izborima.

– Naša grupa nikada nije napadala mete izvan Rusije. Nisu nas interesovale ni demokrate ni republikanci – rekao je Glazastikov.

On, međutim, nije rekao da li su pripadnici FSB-a koji su kontaktirali tu grupu, isti oni koji su uhapšeni u decembru po optužbama za špijuniranje u SAD. Ta hapšenje su u ruskim medijima podstakla spekulacije da su uhapšeni možda povezani sa hakerskim napadima na Demokratsku partiju.

photoU intervjuu Glazastikova nisu iznijete informacije o ruskom miješanju u američke izbore, ali pruža uvid u svijet ruske politike, gdje se hakeri koriste u međusobnim sporovima krugova u Kremlju i rivalskih obavještajnih službi, navodi agencija Asošijetid pres.

Glazastikov je rekao da je vođa grupe Vladimir Anikejev osnovao “Šaltai Boltai” za objavljivanje informacija od javnog značaja.

Grupa je brzo dobila pažnju u javnosti objavljivanjem pisama vladinih zvaničnika, tajkuna povezanih sa Kremljom i umjetnika koja ih prikazuju kao beskrupulozne i cinične. “Šaltai Boltai” je počeo da zaradjuje ucjenjivanjem svojih žrtava da plate kako ne bi bili objavljeni njihovi lični podaci.

Glazastikov je rekao da vjeruje da je grupa pretjerala 2015. kada je objavila pisma i dokumenta šefa građevinskog odjeljenja Ministarstva odbrane i onda objavila otvoreno pismo šefu vojne kontraobavještajne službe u kojem je ismijana sposobnost te agencija da čuva tajne.

– Igrali smo se vatrom – rekao je Glazastikov.

On je rekao da su neimenovane osobe, vjerovatno iz Ministarstva odbrane, kupile dokumenta ukradena od šefa jednog odjeljenja Ministarstva za izgradnju za oko 100.000 dolara.

Pored toga, FSB, u nadmetanju za uticaj sa ostalim službama, držala je tu hakersku grupu na nišanu.

Glazastikov je naveo da mu je vođa grupe Anikejev rekao da ga je kontaktirao FSB s porukom: “Momci, znamo sve o vama. Nećemo vas hapsiti, ali željeli bismo da znamo ta radite”.

Ministarstvo odbrane Rusije i FSB zasad nisu komentarisali Glazastikove tvrdnje.

Glazastikov je rekao da Anikejev nije spominjao imena pripadnika FSB-a s kojim je bio u kontaktu, dodajući da ne za da li su to zvaničnici Odjeljenja za sajberkriminal FSB-a koji su uhapšni po optužbama za izdaju u decembru. U ruskim medjima su identifikovna dvojica od njih kao zamjenik šefa FSB-ovog Informacionog bezbjednosnog centra, pukovnik Sergej Mihailov i njemu podredjeni major Dmitrij Dokučajev.

Prema navodima ruskih medija, Mihailov je uhapšen na način koji je trebalo da utjera strah u ostale članovima službe – tokom sastanka s višim zvaničnicima FSB-a stavljena mu je kesa na glavu.

6192

Glazastikov je rekao da ga je Anikejev pozvao da dođe u Rusiju, ali je to odbio jer misli da je Anikejev uhapšen i da je to tražio na nalog vlasti. Drugi član te grupe Konstantin Tepljakov je prihvatio da dođe u Rusiju poslije čega je uhapšen.

Nakon toga je zvančno objavljeno da je uhapšen Anikejev.

Glazastikov je rekao da ne zna da li je uhapšen još jedan čkan grupe Aleksandar Filinov. Filinov se danas pojavio u moskovskom sudu koji mu je produžio pritvor do aprila.

Glazastikov je rekao da je Anikejev održavao kontakte sa hakerima koji su ukrali lična dokumenta, kao i sa žrtvama i onima koji su naložili hakerske napade. On procjenjuje da je grupa zaradila oko dva miliona dolara od 2014. godine, ali je veći dio novca portrošila na pokrivanje “operativnih troškova”. Za sebe kaže da je zaradio manje do 100 000 dolara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA