Kako spriječiti ginekološke infekcije? (VIDEO)

1294

Ako redovno idete na pregled kod ginekologa, gotovo je nemoguće da upadnete u zamke koje sa sobom nose infekcije donjeg polnog sistema. Dok su kod nekih žena simptomi vrlo tihi i podmukli, kod drugih, neprijatna oboljenja stidnice, rodnice i grlića od samih početaka remete svakodnevni život, upozoravaju ginekolozi.

– Neke od tih infekcija mogu da protiču asiptomatski, dakle žena ima infekciju, ali nema objektivnih smetnji. Najčešći simptomi infekcije donjeg polnog sistema su: crvenilo, svrbež, otok, pojačan iscjedak, iscjedak neugodnog mirisa, žarenje, pečenje. To dolazi od izražaja zato što je koža stidnice snabdjevena sa velikim brojem nerava – objašnjava Duško Deura, specijalista ginekologije i porodiljstva u bolnici „Laganin“ u Banjaluci.

On ističe da je ženski polni sistem  otvoren prema spoljnom svijetu.

– Osim toga u blizini rodnice se nalaze i dva otvora: otvor debelog crijeva i mokraćne cijevi. Najčešći razlozi za infekciju su pad imuniteta, krvarenja iz materice, često mijenjanje polnih partnera, korištenje raznih kupnih i mirisa u ličnoj higijeni, tijesna odjeća – kaže Deura.

Ginekološke infekcije u reproduktivnom dobu mogu da naprave široku lepezu problema. Ukoliko se pažljivo ne liječe dovode do steriliteta, spontanog pobačaja i prijevremenog porađaja.

– Ako se infekcije donjeg reproduktivnog trakta ne liječe, one imaju mogućnost da se prošire na gornji reproduktivni trakt: na matericu i jajovode i tako naprave komplikacije koje nekad moraju da se završe operativnim zahvatima, ako dođe do gnojenja u trbuhu  – naglašava Deura.

On kaže da u trudnoći žena nema menstruaciju zato što se tada prekida rad jajnika i zato fali jedan hormon koji ima najveću zaštitnu ulogu u smislu infekcija, a to je estogen.

– Česte su gljivične infekcije u trudnoći, ali mi zato imamo standard: jedan pregled mjesečno. Mi na početku uradimo papa test i vaginalni bris, cervikalni bris i ako je potrebno radimo bris rodnice i grlića na kulturu i antibiogram što znači da vidimo tačno o kojoj se bakteriji radi. To je najefikasniji način liječenja – poručuje Deura.

Kako bi ginekološke infekcije sveli na najmanju moguću mjeru, stručnjaci savjetuju svakodnevno održavanje intimne higijene, nošenje donjeg rublja od pamuka, što manji broj seksualnih partnera, korišćenje kondoma,  te redovni odlazak na preventivne preglede.

Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA