Kako olakšati obrazovanje djece u Roditeljskoj kući? (VIDEO)

1421

Djeca oboljela od malignih bolesti koja borave u Roditeljskoj kući u Banjaluci imaju problema sa obavljanjem školskih obaveza. Razrede polažu na kraju godine kao ispit pred komisijom što im stvara dodatni stres. Zato je jedan od prioriteta Udruženje roditelja djece oboljelih od malignih bolesti prilagođavanje obrazovnog sistema ovoj djeci.

Pokrenuli su inicijativu u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture da nastavnici i učitelji dolaze u Roditeljsku kuću i održavaju nastavu.

– Oni imaju pravo da polažu na kraju godine razredni ispit, jer ta djeca godinu dana ne dolaze u školu, ja znam iz iskustva. Šta se dešava sa to djecom? Ta djeca godinu dana gore razmišljaju kako će položiti taj ispit, šta je to ispit, kako to izgleda. Ja radim u prosvjeti pa sam gore morala toj djeci objašnjavati da to nije strašno, a jeste strašno – rekla nam je Vita Malešević, član Upravnog odbora Udruženja “Iskra”.

Nastava bi se, za sada, održavala samo sa osnovcima. Plan je da se svakodnevno sa njima prelazi gradivo da bi mališani lakše učili. Sve je to, kažu iz Udruženja, da bi se smanjio stres kod djece ali i njihovih roditelja.

– Tako da bi mi doveli školu djeci, a ne da djeca čekaju kraj pa da polažu. S tim što bi prilagodili taj program djeci. Većina te djece ide u osnovnu školu pa bi se naravno uz saradnju sa Ministarstvom prosvjete moglo organizovati da ti nastavnici odnosno učitelji dolaze u Roditeljsku kuću – dodaje ona.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture odgovaraju pismeno. Ovo pitanje će biti definisano Pravilnikom o ocjenjivanju učenika i očekuje se rješavanje do početka nove školske godine.

– Ministarstvo će, svakako, u saradnji sa predstavnicima Udruženja “Iskra“, stručnim nastavnim osobljem, kao i drugim relevantnim institucijama, učiniti sve da ovakav vid vaspitno-obrazovnog rada bude što dostupniji i prilagodljiviji učenicima koji spadaju u ovu osjetljivu kategoriju. Naš zajednički cilj je da postignemo da ovim učenicima vaspitno-obrazovni rad bude podrška u procesu njihovog liječenja, da ne gube previše u kontinuitetu rada te da ne moraju nadoknađivati propušteno prilikom povratka u školske klupe. Takođe ćemo nastojati da u vaspitno-obrazovnom radu za vrijeme njihovog liječenja postignemo maksimalno prilagođavanje svakom od njih, individulanim obrazovnim programima i organizacijom polaganja razrednog ispita u skladu sa njihovom osjetljivošću – stoji u saopštenju ovog ministarstva.

Dodali si i da će ubuduće svaka škola, u skladu sa mogućnostima, moći da organizuje ovakav vid rada sa učenicima.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA