Kako Banka Srpske i dalje pljačka građane?

1184

Kako bi Banka Srpske naplatila što više sredstava prije nego ode u stečaj masovno su blokirali račune žirantima, pa čak i klijentima koji su nekada imali račun u ovoj banci ali ga nisu ugasili.

Sa ovim apsurdom suočila se i Banjalučanka, kojoj je u je jednoj banci čiji je sada korisnik blokiran račun zbog duga prema Banci Srpske od 111 KM.

– Apsolutno nisam znala da imam bilo kakav dug jer račun u toj banci ne koristim još od 2010. godine. Zvala sam banku da provjerim i objasnili su mi da se radi o dugu za održavanje računa, jer ga nisam ugasila, kao i da mi je, najvjerovatnije, naplaćeno za korištenje usluga jedne agencije koja je trebala da obavijesti dužnike. Mene, pritom, nikada niko nije informisao da imam bilo kakav dug prema toj banci – ispričala je ova Banjalučanka koja nije htjela da joj objavimo ime.

Šokirana ovim potezom banke, tražila je da joj dostave strukturu duga, što trenuto čeka.

– Nevjerovatno je da mi naplate usluge neke agencije, koja nije čak ni radila svoj posao, jer da jeste – ja bih znala da imam dug. Pored svega, iz banke nisu htjeli da mi dostave strukturu troškova, niti mi je poznato o kakvoj se agenciji radi. Ispada da propala banka još pljačka građane – ogorčena je ona.

Blokada zakonom moguća

Niko od bivših rukovodilaca Banke Srpske nije želio da komentariše ovakve postupke. U Agenciji za bankarstvo RS objašnjavaju da se u postupku likvidacije banke dužnicima mogu blokirati računi mimo sudske presude. Upravnik odmah dostavlja bankama rješenja sa imenima neurednih dužnika kako bi im se blokirala sredstva na računu.

Predsjednik Udruženja žiranata RS Jovica Cvjetković kaže da ima hiljade žiranata kojima su, bez sudske presude, blokirani računi u posljednja dva mjeseca.

– Svakodnevno me zovu i traže savjete jer im nije jasno otkud blokada zato što nije bilo sudske odluke. Među njima su i prevareni žiranti čiji su dokumenti falsifikovani, kao i oni žiranti za kredit čiji glavni dužnik već otplaćuju dug – rekao je Cvjetković, te dodao da su podnijeli i krivičnu prijavu protiv Agencije za bankarstvo RS zbog blokiranja računa mimo sudskih presuda.

Među takvim žirantima je i N.Š. iz Bratunca kome je račun blokiran krajem decembra, zbog čega mu na otplatu kredita, za koji je bio žirant, sada ide pola plate.

– Radi se o kreditu koji je jedan moj poznanik podigao prije deset godina u tadašnjoj Balkan investment banci, a ja sam mu bio žirant, ne znajući tada ni kakvu to odgovornost nosi, jer sam imao svega 21 godinu. Nijedan od nas nije bio zaposlen tako da mi nije jasno ni kako je on mogao da dobije kredit – ispričao je on.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA