Izetbegoviću, Ivaniću i Čoviću pisma iz Haga!

1216

Međunarodni sud pravde uputio je na zasebne adrese trojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine kovertirana pisma.

O sadržaju pisama za sada se može samo pretpostaviti, a mediji navode da se ovo pismo tumači “svojevrsnim zakazivanjem sjednice Predsjedništva”.

Ako se ispostavi da je u pitanju zahtjev za izjašnjavanje članova Predsjedništva – Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, biće to, kažu, neviđen pritisak na instituciju “jedne barem službeno suverene i nezavisne države”.

Navodi se da je “ovom neuobičajenom praksom zasebnog obraćanja članovima Predsjedništva, Međunarodni sud pravde napravio presedan koji bi, valjda, trebalo da prisili članove Predsjedništva da se izjasne, odnosno glasaju o pitanju koje očigledno izaziva unutrašnje prepirke”.

Mediji pišu da je “Predsjedništvo BiH proteklih dana pokušalo da održi sjednicu na kojoj bi razmotrili ovo pitanje i izjasnili se o njemu, ali nakon konsultacija ispostavilo se da dogovora nema pa je zakazanu sjednicu prvo napustio Bakir Izetbegović, a potom i Dragan Čović”.

Hrvatski mediji navode da je “čak i u ovako složenoj situaciji očuvano načelo donošenja isključivo usaglašenih odluka u Predsjedništvu BiH koje bi moglo da bude narušeno ako se pokaže tačnim da Međunarodni sud pravde u svojim pismima od trojice članova Predsjedništva BiH traži izjašnjavanje”.

– To je svojevrsno zakazivanje sjednice Predsjedništva. Takva vrsta pritiska na najvišu instituciju vlasti u BiH do sada nije viđena – pišu mediji u Hrvatskoj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA