Izetbegović i Softić ponovo digli tenzije

1150
Hoće li krivično odgovarati... Sakib Softić i Bakir Izetbegović

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je danas aplikaciju za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Ulje na vatru dolilo je Izetbegovićevo napuštanje sjednice Predsjedništva BiH zbog čega je ista i prekinuta.

Sve ovo dodatno je diglo tenzije BiH.

Dodik: Priča o genocidu i agresiji je potpuna laž

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je povodom podnošenja aplikacije za reviziju presude Hagu da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odlučio da napravi totalnu krizu, od koje će najveću štetu imati BiH.

Dodik je naglasio da su današnja dešavanja u Predsjedništvu BiH jasno pokazala da nije donesena odluka o pokretanju revizije, te naglasio da Republika Srpska mora sačuvati jedinstvo u ovom trenutku.

– Izetbegović je odlučio da napravi totalnu krizu, ali mora biti svjestan da ne postoji formalno pravni osnovi za pokretanje revizije – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da je ovo sasvim novi slijed događaja. Prema njegovim riječima, Izetbegovićeva priča o genocidu i agresiji je potpuna laž.

Ivanić: Odluka o podnošenju zahtjeva nije donesena

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je današnja vanredna sjednica Predsjedništva BiH, koja je zakazana na njegov zahtjev, prekinuta što, prema njegovim riječima, znači da odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije nije donesena.

Govedarica: Upitna parlamentarna većina

Lider SDS-a Vukota Govedarica rekao je da vaninstitucionalno djelovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića donosi potpuno novo pozicioniranje SDS-a na nivou BiH i da je parlamentarna većina u Predstavničkom domu postala upitna.

– To znači da definitivno ulazimo u tehnički mandat u kojem je parlamentarna većina u Predstavničkom domu upitna. Nemoguće je da funkcioniše u ovakvim uslovima i sve ćemo uraditi da zaštitimo Dejtonski mirovni sporazum kojeg ozbiljno ugrožava vaninstitucionalno djelovanje Izetbegovića – istakao je Govedarica.

On je ocijenio da je dobro što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sazvao sjednicu ovog tijela, jer je Republika Srpska na taj način pokazala da donošenje odluka treba vratiti u institucije.

Boračka udruženja Srpske: Izetbegović nedorastao funkciji koju obavlja

Organizacije i udruženja od javnog interesa za Republiku Srpsku proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata tvrde da se bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zahtijevajući reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, javno opredijelio za put trajnog neprijateljstva prema Srpskoj, Srbiji i srpskom narodu u cjelini.

Izetbegović se opredijelio za grubo kršenje Ustava BiH, negirajući ravnopravnost i konstitutivnost naroda i predstavljajući se kao “većinski vlasnik BiH”, navodi se u saopštenju Boračke organizacije Republike Srpske.

– Time je pokazao da je nedorastao i nedostojan funkcije koju obavlja, pogotovo što to čini u ime BiH kao, isključivo, države jednog naroda. Upozoravamo ga da, kada se ubuduće oglašava u ime BiH, istakne da to čini samo u ime onog dijela Federacije BiH za koji ima saglasnost – ističe se u saopštenju.

Novaković: Sljedeće sedmice krivična prijava protiv Softića

Potpredsjednik NDP-a Momčilo Novaković rekao je da će, nakon što je predata aplikacija za reviziju presude protiv Srbije, Savjet ministara BiH funkcionisati kao manjinski i da nema parlamentarne sigurnosti da će projekti koje predloži parlamentu imati većinu.

– Ne postoji više nijedan razlog da stranke iz Saveza za promjene imaju parlamentarnu većinu sa SDA i to je ono što sada značajno komplikuje ukupnu situaciju u BiH, a prije svega njen evropski put – istakao je Novaković.

Novaković je najavio da bi u prvoj polovini sljedeće sedmice mogla biti predata krivična prijava protiv Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja kao agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

– Danas sam saznao, i trenutno se provjerava, da ni ranije imenovanje Softića nije objavljeno u “Službenom glasniku BiH”, pa je vrlo lako moguće da ni ranije nije imao legitimet za zastupanje tužbe pred sudom u Hagu – rekao je Novaković.

Čović i Ferguson: Potrebno spustiti tenzije

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson su ocijenili da je potrebno spustiti tenzije koje opterećuju reformske procese i skreću pažnju s evropskog puta BiH, a koje su u posljednje vrijeme vidno narušile medijsku klimu i opterećuju funkcionisanje zemlje.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno da institucije na svim nivoima nastave nesmetano da ispunjavaju reformske obaveze, naročito one koje se vežu za evropski put BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

PIK: Političari, uzdržite se od jednostranih odluka!

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) u BiH pozvali su političare u BiH na uzdržavanje od jednostranih odluka i na djelovanje kompromisom i dijalogom, rekao je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

– Ambasador Turske uzdržao se od dijela zajedničke izjave u kojem se govori o izbjegavanju donošenja jednostranih odluka – izjavio je Ivancov novinarima nakon sjednice.

Ivancov je istakao da su ambasadori usvojili zajedničku izjavu kojom se izražava zabrinutost zbog aktuelnog stanja u BiH. On je rekao da Ustav BiH nalaže da Predsjedništvo BiH odlučuje o spoljnopolitičkim pitanjima, što uključuje odnose sa međunarodnim organizacijama.

Kuburović: Zahtjev za reviziju tužbe može da pokrene samo Predsjedništvo BiH

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović nada se da će u novom postupku Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu znati da odvoji pravo i pravdu od političke propagande, te dodaje da podnošenje zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije voljom jednog čovjeka, a ne institucije BiH, pokreće pitanje legitimnosti tog zahtjeva.

– Vjerujem da će Međunarodni sud pravde, kada bude razmatrao taj zahtjev, ozbiljno razmotriti i to da li je nadležni organ BiH podnio zahtjev za reviziju, kao i da li Sakib Softić može da zastupa BiH – rekla je Kuburovićeva.

Kuburovićeva je ukazala da je Predsjedništvo BiH u skladu sa Ustavom BiH jedino ovlašćeno da predstavlja BiH pred međunarodnim institucijama, pa je tako isključivo nadležno i da donese odluku o reviziji, koja je u ovom slučaju izostala.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA