Hrvatska: Na ulicama ponovo sramne poruke!

816

U Vukovaru se na ulicama i trgovima ponovo pojavio grafit “srpsko porodično stablo”, a fotografije sa obješenim tijelima Srba proširile su se i na društvenim mrežama.

Grafit ima crnu podlogu na kojoj je iscrtano stablo sa obješenim tijelima uz tekst na engleskom “Serbian Family Tree”, odnosno “srpsko porodično stablo”.

Kako se navodi, taj natpis se povremeno pojavljuje na ulicama i trgovima u Hrvatskoj. Prije četiri godine u Zagrebu, prošle godine na drvetu kod ulaza u obdanište u vidu naljepnice i na ulicama Petrinje.

nalepnica-zagrebOrganizacija “Amnesti internešnel” je u izvještaju za prošlu godinu upozorila Hrvatsku na brojne probleme u oblasti ljudskih prava.

U tom dokumentu navodi se da u Hrvatskoj i dalje ima diskriminacije nacionalnih manjina i navodi kako se Srbi povratnici suočavaju sa problemom vraćanja imovine, a da je pravo na upotrebu manjinskih jezika i pisma i dalje politizovano i nesprovedeno u nekim gradovima.

Ta organizacija je navela i da je period političke nestabilnosti krajem godine bio propraćen porastom nacionalističke retorike i govora mržnje, naročito prema Srbima, izbjeglicama i migrantima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA