Holandija: Usvojen zakon o kultivaciji kanabisa

1077

Holandski poslanici su danas glasali za prijedlog zakona kojim bi bila omogućena kultivacija kanabisa, što bi značilo kraj dosadašnje paradoksalne situacije gdje je kupovina malih količina marihuane i hašiša u “kofi šopovima” bila tolerisana, dok su uzgajanje i prodaja bili nelegalni.

To nije spriječilo kafiće u kojima se prodaje i puši kanabis, takozvane “kofi šopove”, da već decenijama maksimalno koriste liberalne zakone, posebno u Amsterdamu gdje turisti poslije obilaska muzeja često svraćaju na “džoint”.

Zakon koji je predložila stranka D66 usvojen je u donjem domu parlamenta tijesnom većinom glasova, ali kako bi stupio na snagu mora ga usvojiti i gornji dom.

Uprkos neizvijesnosti prodavci marihuane su zadovoljni rezultatom glasanja.
– To su dobre vijesti za industriju kofi šopova jer će se konačno, ukoliko zakon prođe gornji dom, okončati mnoštvo naših problema koje imamo kako bi sve organizovali na normalan i transparentan način – rekao je predsjedvajući Unije kofišopova Joakim Helms.

Pred glasanje je lider D66 Aleksandar Pehtold rekao da bi usvajanje zakona omogućilo kontrole kvaliteta zasada kanabisa, rasteretilo policiju i omogućilo vlastima oporezivanje ogromne industrije kultivisanja marihuane. Prema novom zakonu profesionalni uzgajivači kanabisa koji se pridržavaju striktnih uslova, mogu dobiti dozvolu za kultivaciju. To bi značilo da više ne bi bili krivično gonjeni, što je do sada bio slučaj.

Dosadašnji zakon je zabranjivao kultivaciju, ali se tolerisalo gajenje do pet biljaka za ličnu upotrebu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA