Gligorić: Izvještaj predstavlja dodatni pritisak na Vrhovni sud RS

873
Tihomir Gligorić

Bivši direktor Republičke uprave za geodetsko-imovinsko pravne poslove RS Tihomir Gligorić navodi da izvještaj protiv njega, koji je Uprava kriminalističke policije Republike Srpske podnijela Posebenom odjeljenju Republičkog javnog tužilaštva, predstavlja dodatni pritisak na Vrhovni sud RS.

Razlog za to, prema njegovim riječima, jeste što Vrhovni sud RS uskoro treba donijeti odluku o njegovoj žalbi na, kako kaže, neodrživu i politički naručenu presudu sudije Okružnog suda – Posebnog odjeljenja za organizovani i najteže oblike privrednog kriminala Banjaluka.

Povezana vijest:

tihomir-gligoric
Tužilaštvu podnesen Izvještaj protiv Tihomira Gligorića

– To je jedini razlog zašto danas svi režimski mediji objavljuju senzacionalnu vijest da je policija Tužilaštvu predala izvještaj protiv mene i još dvije osobe o počinjenom krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja – kaže Gligorić.

On navodi da se radi o potpunoj besmislici koja je već bila predmet istrage, te da je jasno, kako kaže, da se radi isključivo o vrsti novog pritiska na sudije Vrhovnog suda RS da donesu odluku o mojoj žalbi po mjeri naručioca.

– Pobijanjem prethodne presude pala bi u vodu sva monstruozna, parapravosudna konstrukcija koju je za sebe i svoje drugare napravio predsjednik RS Milorad Dodik našim parama. Jasno bi se razotkrila sav jad i bijeda pravosudnog nedonoščeta koje je služilo samo zato da se zataškava pravi organizovani kriminal, a progone politički protivnici – kaže Gligorić i dodaje da se “još jedan medijski linč na njega i njegovu porodicu vjerovatno učinio kao dobra ideja, jer naručioci svega ne znaju kuda će sa sobom i svojim sve ozbiljnijim mukama i problemima”.

U pomenutom Izvještaju, Gligorić i još dvije osobe sumnjiče se da su u periodu od 2009. do 2012. godine u namjeri pribavljanja protivpravne koristi za ugovorenu grupaciju sa kojom je RUGIP imala zaključene ugovore za izvođenje geodetskih radova, u postupku realizacije propustili da izvrše službene radnje.

Na taj način su ove osobe, kako se navodi, omogućile toj grupaciji pribavljanje protivpravne koristi u iznosu najmanje 3,99 miliona KM.

okruzni-sud-banja-lukaPodsjećamo, Gligorić je u septembru prošle godine u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen na godinu dana zatvora jer je, kako je presuđeno, oštetio Republičku upravu za geodetske i imovinsko pravne poslove, za 264 297 maraka.

Nepravosnažnom presudom Gligorić je proglašen krivim za nesavjestan rad u službi jer je od 1. januara 2008. do 30. aprila 2013. godine nezakonito plaćao zakup stanova i režijske troškove za pojedine radnike RUGIP-a, čime je tu instituciju oštetio za 264 297 maraka, koje će morati da plati. Osim toga moraće da plati i troškove postupka u iznosu od oko 5 000 KM.

U presudi se navodi da je optuženi svjesno kršio zakone i time omogućio nezakonito isplaćivanje naknada za potrebe smještaja deset radnika RUGIP-a. Zakup stanova na području Banjaluke pravdao je mjerama štednje i potrebom smještaja radnika na terenu. U Banjaluci je zakupljeno deset stanova, a mjesečna kirija kretala se od 400 do 1 000 KM. Na nezakonitu isplatu naknada za smještaj u spornom periodu je u svim svojim izvještajima ukazivala i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Tihomir Gligorić je na ovu presudu uložio žalbu Vrhovnom sudu RS, dodajući da neće prestati da se bori za pravdu.

– Očigledno je da sam morao biti osuđen, jer je ova presuda donesena po nalogu šefa državne mafije Milorada Dodika koji mi se sveti zbog toga što sam ukazivao na njegov kriminal – rekao je nakon presude Gligorić.

Njegov branilac, advokat Siniša Đorđević smatra da ovakva presuda nije mogla biti donesena jer, kako tvrdi, tužilaštvo tokom suđenja nije imalo nijedan materijalni dokaz, već samo izjave svjedoka.

– Ako je Gligorić kriv onda bi trebalo osuditi i sve članove tadašnje Vlade RS, kojoj je RUGIP redovno slao izvještaje u kojima su navedeni troškovi naknade za smještaj. Vlada je te izvještaje usvojila i tada niko nije reagovao – rekao je Đorđević.

Optužnicu protiv Gligorića 20. jula 2015. godine podiglo je Specijalno tužilaštvo RS, a nakon njegovog rasformiranja predmet je preuzelo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva RS.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA