Elektroprivreda Srbije kupuje Elektroprivredu Republike Srpske?!

1302

Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja dijelova distribucija u susjednim zemljama, među kojima je i Elektroprivreda Republike Srpske, i tako se proširi na region.

Na čelu ovog tijela, prema pisanju „Novosti“ je ministar privrede Srbije Goran Knežević.

Branko Kovačević, predsjednik Nadzornog odbora EPS-a, kaže da je preuzimanje distribucija u regionu stara ideja, te da se planira kupovina distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

– Ono što nas najviše interesuje je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga,

EMS već prešao granicu

Vlada Srbije je započela širenje u elektrosisteme regiona još prije više od godinu dana. Tada je “Elektromreža Srbije” kupila deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 13,8 miliona evra. Kupovinom tog udjela EMS je dobio mjesto u Odboru direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema i od tada ima pravo na dividendu. EMS na ovaj način može da naplaćuje, shodno svom udjelu u vlasništvu, prenos struje, kao što rade svi trgovci električnom energijom.

jer sa njima dijelimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na cijelu Bosnu i Hercegovinu. EPS bi se ova investicija i finansijski isplatila, jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regionu – navodi Kovačević.

Kupovinom dijela “Elektroprivrede Republike Srpske”, navode „Novosti“, mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti. Među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine je izgradnja tri hidroelektrane na srednjoj Drini, investicije su vrijedne 870 miliona evra, a pogon bi trebalo da ima snagu 320 megavata. Ipak, cijeli projekat je na čekanju zbog imovinskih problema u BiH i različitog stava Federacije BiH i Republike Srpske ko treba da rukovodi poslom.

Kovačević dodaje da će se kupovina najvjerovatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja “Telekoma” Republike Srpske. Podsjećamo, srpski “Telekom” je prije 10 godina, na međunarodnom tenderu, za 646 miliona evra „pazario“ 65 odsto tada najuspješnijeg preduzeća u Srpskoj.

I “Telekom” je, baš kao što bi mogao i EPS, preuzimanja nastavio u Crnoj Gori. Samo nekoliko mjeseci kasnije preuzeli su 51 odsto tamošnjeg “Telekoma” a tri godine kasnije, preko povezanog preduzeća, “Mtela” iz Banjaluke otkupili su i preostalih 49 odsto.

Portal SrpskaCafe kontaktirao je Elektroprivredu Republike Srpske kako bi dobio njihov komentar na medijske informacije o kupovini dijela ovog holdinga, a odgovori su nam obećani sutra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA