EKSKLUZIVNO: Svi detalji akcije “Trezor”

4651
Uhapšeni, prvi red: Aljoša Galić, Dejan Došen, Jovica Karać, Meho Azrović, Milan Reljić. Drugi red: Miloš Mrđan, Nevenko Božičić, Radenko Žutić, Siniša Straživuk i Slaviša Ćulum. Treći red: Tomo Knežević, Vinko Knežević, Vojislav Šešum i Đorđe Ćulum.

Okružni sud Banjaluka odredio je jednomjesečni pritvor petorici uhapšenih u akciji “Trezor” osumnjičenima da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe izvršili osam razbojništava u kojima je ukradeno oko dva miliona maraka, kao i tri izazivanja opšte opasnosti.

Na prijedlog Republičkog javnog tužilaštva pritvor je određen Siniši Straživuku, Jovici Karaću, Milošu Mrđanu, Tomislavu Kneževiću i Radenko Žutiću, svi iz Banjaluke. Osumnjičeni su još i Milan Reljić, Đorđe Ćulum, Slaviša Ćulum, Aljoša Galić i Vojislav Šešum, koji se nalaze na izdržavanju kazne, te Neven Božičić, Dejan Došen, Vinko Knežević i Meho Adrović koji se nalaze u bjekstvu. U akciji je juče uhapšen i nekadašnji radnik agencije za obezbjeđenje “Wolf” Dalibor Marić, koji je nakon saslušanja pušten na slobodu i daljem postupku će vjerovatno imati status svjedoka.

Na ročištu za pritvor objelodanjeni su svi detalji akcije “Trezor”, a iz tužilačkih spisa vidi se da je razbojnička grupa razotkrivena zahvaljujući iskazima Dalibora Marića i Milana Reljića, koji je učestvovao u svih 11 krivičnih djela za koje grupa osumnjičena. To su tokom ročišta isticali i branioci osumnjičenih koji su tvrdili da nema dokaza da su njihovi klijenti počinili djela za koja se terete i da je kompletan predmet zasnovan na iskazu Milana Reljića.

– Da ne bi Reljićevog iskaza, ne bi bilo ni akcije “Trezor. Interesantno je i da je Dalibor Marić saslušan kao svjedok, a učestvovao je u pljački “Komercijalne banke” – rekla je advokatica Jasminka Jovišević, koja brani Kneževića, Mrđana i Žutića.

“Komercijalna banka”

Najunosnija je bila pljačka “Komercijalne banke” koja je izvršena 19. aprila 2011. godine u Gospodskoj ulici u Banjaluci, kada su četiri maskirana razbojnika prijeteći automatskim puškama ukrali 1 035 000 maraka. Za tu pljačku Reljić je ranije osuđen na 11 godina zatvora, dok je Aljoši Galiću izrečena kazna od osam godina. Oni su otkriveni samo 48 sati nakon pljačke, a policija je tada uspjela da pronađene skoro sav ukradeni novac. Zajedno sa Reljićem i Galićem za pljačku je bio optužen i sada uhapšeni Siniša Straživuk, ali je optužnica protiv njega odbačena u nedostatku dokaza, a sada je ponovo osumnjičen.

original-komercijalna-pljacka-400

Iz prijedloga za pritvor vidi se da su kao direktni izvršioci pljačke osumnjičeni Straživuk, Tomislav Knežević, Reljić i Aljoša Galić, koji je imao ulogu vozača kombija, te Žutić koji je Kneževiću pomogao u bjekstvu nakon pljačke. U Reljićevom iskazu se navodi da je pljačku tipovao Đorđe Ćulum, a u svemu je značajnu ulogu imao Marić, koji je u to vrijeme radio na obezbjeđenju banke. On je, na nagovor Reljića, fotografisao raspored prostorija u banci i dojavio je trenutak kada će krenuti s pljačkom tako što im je poslao SMS poruku: “Sad”.

“Alpha security”

Druga po vrijednosti bila je pljačka novca od bezbjednosne agencije “Alpha security” kojima je 18. januara 2010. godine ukradeno 572 857 KM. Pljačka je izvedena u Pilanskoj ulici u Banjaluci, kada su razbojnici, naoružani automatskim puškama, “volkswagen” kombijem presreli obezbjeđenje dok su nosili novac u blindirano vozilo. Došlo je i do pucnjave u kojoj je ranjen radnik obezbeđenja Jadranko Granula, a razbojnici su pobjegli sa 18 kodiranih vreća u kojima je bio pazar “Delta maksija” i pumpi “OMV”.

Za tu pljačku osumnjičeni su Straživuk, Reljić, Đorđe Ćulum i Vinko Knežević, inače brat Tomislava Kneževića. Prema iskazu Reljića grupa je tada ciljala tri miliona maraka, a cijeli posao tipovao je Ćulum uz pomoć lica znanog po nadimku “Kajga”.

Pošte Srpske i “Centurion”

U mjestu Sokolovac, na regionalnom putu Banjaluka – Gornji Ribnik, 6. maja 2008. godine opljačkano je vozilo Pošta Srpske, u čijoj je pratnji bilo i vozilo zaštitarske agencije “Centurion”, iz koga je ukradeno 229 854 KM. U predlogu za pritvor navodi se da su za tu pljačku osumnjičeni Straživuk, Galić, Karać i Reljić nakon što su od Đorđa Ćuluma saznali informacije o kretanju novca. U pljačku su išli ukradenim “audijem 80”, a i tada su iz automatskih pušaka zapucali prema obezbjeđenju kako bi ih razoružali.

akcija_trezor_198101769

Banke i tržni centar

Grupa se tereti i da je 6. decembra opljačkala radnike Tržnog centra “Tropic” u Prijedoru, od kojih su pod prijetnjom oružjem oteli pazar u iznosu od 81 590 KM. Za to djelo osumnjičeni su Reljić, Nevenko Božičić i Meho Adrović. Isti akteri osumnjičeni su iz pljačku novca “Nova banjalučke banke” koje su automobilom “audi” prevozili radnici banke. Pljačka je izvedena na Prijedorskoj petlji, a radnicima banke tada je ukradeno 35 188 KM. Nakon pljačke ukrali su i “škodu feliciju” tako što su vozača izbacili iz vozila.

Siniša Straživuk, Dejan Došen i Milan Reljić terete se i za pljačku “Nove banjalučke banke” u Omarskoj koja se dogodila 1. novebra 2005. godine kada je ukradeno 18 238 maraka. Slaviša Ćulum i Vojislav Šešum terete se da su zajedno sa Reljićem izvršili razbojništvo u “LT Gospodarskoj banci” u Banjaluci iz koje je 8. juna 2007. godine ukradeno 48 000 KM. Straživuk, Reljić, Karać i Mrđan terete se i za pljačku “Reiffeisen banke” u Dervišima iz koje je 6. jula 2007. godine ukradeno 33 468 maraka.

Bombe i pucnjava

Osim pljački, grupi se na teret stavljaju tri izazivanja opšte opasnosti. Za sva tri slučaja osumnjičeni su Jovica Karać i Milan Reljić. Prvi slučaj dogodio se 26. avgusta 2008. godine u kafe baru “Kings” u Banjaluci, kada je Karać hicima iz pištolja u noge ranio B. M., a Reljić mu je pomogao u bjekstvu nakon koga su zapalili vozilo koje su koristili. Karać se tereti i da je Reljiću platio 5 000 KM da minira automobil “renault megane” vlasništvo direktorke “Farmalijeka” Milenke Vučen, što je on i učinio 30. novembra 2009. godine u blizini banjalučke Gimnazije. Nekoliko dana kasnije 6. decembra 2009. godine Reljić na zahtjev Karaća trebalo da baci ručnu bombu na jedan od balkona stambene zgrade u Bulevaru Stepe Stepanovića, ali je bomba udarila od ogradu i pala ispred kafe bara “Shakers” gdje se aktivirila.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA