Deset afrodizijaka u vašoj kuhinji

400

Ako želite dodatno da zasladite svoj ljubavni život, uradite to “magičnim” namirnicama koje će zagarantivano podstaći vaš seksualan život.

Za prirodnim afrodizijacima ne trebate tragati po egzotičnim trgovinama, dovoljno je da zavirite u sipstvenu kuhinju. Tamo ćete naći sve što je potrebno. Tajna se krije u samim namirnicama koje na prvi pogled izgledaju sasvim obično, zato ih je potrebno znati prepoznati. Nakon što otkrijete da se vaš ljubavni žar krije u kuhinjskom ormariću, sigurni smo da navedene namirnice nećete moći “izbiti” iz glave.

1. Čokolada

Čokolada je senzualna, od okusa do mirisa, ali ono što je ključno – puna je feniletilamina, iste hemije koju tijelo oslobađa tokom seksa. Ono takođe podstiče proizvodnju dopamina, spoja koji u ljudskom mozgu funkcioniše kao neurotransmiter i prethodnik drugih procesa uključujući adrenalin. S obzirom da je čokolada sa većim dijelom kakaa zdravija, predlažemo da se držite što tamnije to bolje.

2. Med

Med nastaje oprašivanjem i simbol je rađanja. Čak je i pojam medeni mjesec dobio naziv po medovini, alkoholnom piću namjenjenom srećnim mladencima. Osim toga med sadrži bor, za koji je dokazano da stimuliše proizvodnju estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca.

Peeled-Banana3. Banane

Osim što samim svojim oblikom aludiraju na muški polni organ, banane posjeduju mnogo vitamina B i kalijuma, koji su važni za ljudsku proizvodnju polnih hormona. One su takođe pune minerala koji tijelu pomažu da apsorbuje bitne hranjive sastojke i kao rezultat toga, smatra se da poboljšavaju muški libido.

4. Maslinovo ulje

Zahvaljujući antioksidansima koje sadrže, masline i njihovo ulje vijekovima se koriste za zdravlje. Grci su vjerovali da ih ono čini snažnijim i muževnijim. Maslinovo ulje dobar je izvor mononezasićenih i polinezasićenih masti, koje su važne za normalno funkionisanje srca, krvotoka, kao i za proizvodnju hormona. Još je bolje ako koristimo maslinovo ulje provjerene kvalitete.

5. Bijeli luk

Iako je namirnica koju svi izbjegavamo posebno ako idemo na sastanak, bijeli luk sadrži alicin, organski spoj koji poboljšava krvotok i podiže nivo energije. Ako njim odlučite stimulisati seksualne nagone, nadamo se da vaš partner može podnijeti intenzivan miris.

Avocado16. Avokado

Avokado ulogu afrodizajaka vuče još od Asteka. Bilo da se njegova povezanost sa seksualnosšću bazira na senzualnom obliku, bogatom okusu ili drevnoj reputaciji, ono što se krije iza avokada je visok nivo vitamina E koji podstiče mladenačku snagu i energiju te time ne dozvoljava da se iskra strasti ugasi.

7. Bademi

Kroz vijekove bademi su bili simbol zavođenja. Slatka aroma koristila se kako bi pobudila strast kod žena. Macaroons od badema ne samo da lijepo mirišu i slatkog su okusa, nego vrlo brzo mogu pokrenuti akciju.

8. Cimet

Osim što je poznat po snažnim ljekovitim svojstvima cimet je začin koji posjeduje i afrodizijačke moći. Zadržava toplinu unutar tijela i time povećava apetit, kako fizički tako i seksualni. Smatra se da je cimet najbolje konzumirati ujutro uz kafu ili doručak.

9. Paradajz

Iako se smatralo da je paradajz otrovan zbog svoje crvene boje, Italijani i Francuzi ubrzo su iskoristili njegov pun potencijal. Ne samo da smiruje živce, paradajz takođe poboljšava mišićnu kontrolu, te sadrži likopen koji je dobar za zdravlje prostate i beta karoten od kojeg koristi imaju oba pola.

pics-122910. Chilli papričica

Ovaj snažan začin zbog svog egzotičnog ugleda i crvene boje smatra se simbolom ljubavi i strasti. Međutim, chilli papričica je više od samog simbola, ona stimuliše endorfin koji ubrzava otkucaje srca i podstiče na znojenje, budi iste simptome koje osjećate kada ste uzbuđeni te se zbog toga smatra nenadmašnim afrodizijakom.

Ako želite probuditi strasti u spavaćoj sobi, ovo su namirnice za kojima nikako ne želite posegnuti:
• grah
• pržena hrana
• kokice iz mikrotalasne

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA