Danilo Kiš kao inspiracija (VIDEO)

786

Govoriti o Danilu Kišu, a zaustaviti se nakon samo nekoliko riječi, nije lako. Pogotovo uzimajući u obzir njegov veliki doprinos srpskoj književnosti i kulturi. Brojni savremeni pisci iz nekoliko generacija pisali su o ovoj velikoj ličnosti. Neke od njihovih priča objedinjene su i u antologiji “Priče o Danilu Kišu”, autora Milenka Stojičića.

– Šta zapravo da se kaže o Kišu, a da se čovjek ne ponovi. Kiš je upravo bio pisac protiv ponavljanja u literaturi. Protiv opštih mjesta u literaturi. Tako da ću ja pokušati da osvijetlim Kiša više kao ličnost i ono sto je nepoznato o njemu, a što utiče na njegov opus, na njegovo pisanje – kaže Srojičić.

Emocije i temperament Danila Kiša možemo prepoznati u svakoj njegovoj napisanoj riječi, napisali su oni koji su ga poznavali. I često za njega govorili da je bio buktinja u svakom smislu te riječi.

– Buktinja u verbalnom smislu, u fizičkom smislu, u misaonom smislu, čak i u tjelesnom. Dakle buktinja, pa sad neka svako protumači šta bi ta riječ mogla da znači. Ali, mislim da tačno pristaje Danilu Kišu – dodaje autor knjige.

Antologija „Priče o Danilu Kišu“, autora Milenka Stojčića sadrži neke od najboljih priča napisanih o njemu u proteklih 30 godina, pisaca kao što su Tvrtko Kulenović, Mirko Kovač, Josip Mlakić i drugi. Promocija ovog djela u Banjaluci organizovana je povodom 82 godine od rođenja Kiša.

Marijana Bogdanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA