Bivša supruga o “mutnim” poslovima gradonačelnika Beograda

1347

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije Srbije (KRIK)objavila je detaljan intervju sa bivšom suprugom gradonačelnika Beograda, Siniše Malog. Ona je do detalja opisala pronevjere, ucjene, skrivanje imovine, nepoznate stvari oko Savamale. Većinu stvari dokumentovala je računima, prepiskama, ovjerenim izjavama i drugim dokumentima.

Nakon razvoda od gradonačelnika Beograda, Marija Mali izgubila je starateljstvo nad djecom. Prijavu koju je zbog fizičkog napada podnijela protiv bivšeg supruga sud je odbacio, a otpuštena je i s posla.

Tabloidi su je lažno optuživali, a ona tvrdi da joj bivši suprug Siniša Mali i dalje upućuje prijeteće poruke, podsjećajući je na moć koju ima.

Pojavljivanje u javnosti za nju je, kako kaže, posljednja linija odbrane. U intervjuu za KRIK ona je govorila o ponašanju bivšeg supruga poslije razvoda, ali i kako je bila primorana da učestvuje u sumnjivim poslovima u koje ju je tokom braka uključivao.

Tako je bila ucijenjena da mu pomogne da slaže Agenciji za borbu protiv korupcije o svojim prihodima. Postavljao ju je na mjesta direktora predstavništava ofšor kompanija, bez objašnjenja čemu neke od tih firmi služe. Ona sada otkriva detalje o imovini koju Mali ne vodi na svoje ime, o njegovom učešću u slučaju Savamala i drugim sumnjivim poslovima.

Marija Mali je za većinu tvrdnji pokazala dokaze u vidu prepiski, ovjerenih izjava, računa i drugih dokumenata.

Jedna od najneugodnijih situacija, kako je Marija Mali objasnila za KRIK, bila je kada ju je bivši suprug natjerao da potpiše lažnu izjavu o prihodima namijenjenu Agenciji za borbu protiv korupcije. Na taj način, Mali je prikrio 95 hiljada evra, novac čije porijeklo nije mogao da objasni državnoj instituciji.

– On je kao funkcioner bio dužan da podnosi izvještaje koji se ne tiču samo njega, nego i mene. Agencija je vidjela razliku u količini novca koji sam trošila i plate koju sam primala u “Henkelu” – priča Marija.

Ona je za KRIK objasnila da je to novac koji je Siniša Mali donosio u kešu i davao joj da uplaćuje na svoj račun, a onda ga je ona trošila sa svoje kreditne kartice na potrebe porodice. Razlika od 95 hiljada evra nastala je u periodu od 2013. do 2016. godine. Siniša Mali supruzi nikada nije objasnio odakle mu keš. Dio para joj je predavao u evrima, dio u dinarima.

– Kada god sam zadužila svoju kreditnu karticu, Siniša mi je dao novac kojim sam oplatila zaduženje i tako se napravila razlika u potrošnji u odnosu na moju zaradu. Ja sam bila majka troje djece i brinula o njima, kući, porodici, dok je on brinuo o finansijama. Ono što je želio sa mnom da podijeli, dijelio je. Od trenutka kada je počeo da radi za vladu, mislim da je 90 odsto stvari prestao da dijeli sa mnom. Zato su se naši odnosi pogoršali. Ja više nisam imala uvida u to šta Siniša radi, s kim se viđa. Pretpostavljam da su to bile, ne znam, poslovne tajne, da ne smije supruga da zna. Dok je radio i imao svoju privatnu firmu, koliko-toliko sam i znala – priča ona dalje.

Marija-Mali-sporna-izjava (1)Pošto nije mogao da objasni porijeklo tih 95 hiljada evra, Siniša Mali je sa advokatom osmislio alibi da zavara Agenciju, kaže Marija. Odlučili su da iskoriste činjenicu da joj je nedavno preminuo otac.

– Siniša i njegov advokat Igor Isailović došli su na ideju da prikažu da sam poslijke smrti oca pronašla novac koji sam potom koristila za svakodnevne potrebe. Stigla mi je poruka od Isailovića: “Marija, treba da potpišeš izjavu za Agenciju za borbu protiv korupcije”. Rekla sam: “Ne dolazi u obzir, ne želim da radim takve stvari”. Imam tu prepisku sa njim. Onda sam otišla kod Siniše u kabinet i rekla mu: “Nemoj to da radiš”, ali je on upotrijebio svoje pregovaračke sposobnosti da mi objasni kako je to jako bitno zbog djece. Da ja time moram da zaštitim djecu. Ja sam, naravno, prije svega majka – kaže ona.

Novinarima KRIK-a pokazala je izjavu ovjerenu kod notara. Agencija za borbu protiv korupcije, kojoj pokušava da se požali da je izjava pod njenim imenom lažna, mjesecima odbija susret sa njom.

– U četvrtak sam posljednji put zvala i rekli su da nikog nema i da zovem u ponedjeljak – dodaje.

Intervju u cjelosti pročitajte na ovom linku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA