Moskva: BBC laže! (VIDEO)

629

“Ruska armija huligana”, dokumentarac BBC o navijačima iz ove zemlje, ima za cilj da diskredituje Rusiju pred Svjetsko prvenstvo 2018, navode zvaničnici.

Iz Ruske ambasade u Londonu ističu da su šokirani filmom najveće medijske kompanije u Velikoj Britaniji i dodaju da je cilj sijanje straha u britanskom društvu.

– Film pod nazivom “Russia's Holigan Army” koji je objavljen na drugom kanalu BBC je šokantan jer predstavlja domaćina Svjetskog prvenstva 2018. u takvom svjetlu. Stiče se utisak da je cilj da se sije strah u britanskom društvu i upozore navijači da ne putuju u Rusiju – stoji u saopštenju ambasade.

Prema njihovim navodima, film je zasnovan na “dorađenim snimcima” sukoba “nasilnih ruskih navijača” u Marseju.

– Kreatori sa kanala koji finansira vlada uradili su sve kako bi diskreditovali Rusiju i predstojeći Mundijal 2018. godina – stoji u saopštenju, uz naznaku da je slično učinjeno i prije nekoliko godina, pred Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014.

Iz ambasade su istakli da u svakom društvu postoje ljudi skloni nasilju.

– Tu nema izuzetaka, istorija evropskih šampionata to pokazuje. Obezbjeđivanje bezbjednosti na Svjetskom prvenstvu je prioritet u Rusiji, posebno kada smo upoznati sa pređašnjim iskustvom iz ostalih evropskih država – tvrde organizatori.

BBC2 je u opisu dokumentarca naznačio kako je u pitanju “šokantan osvrt na ruske “firme” – od razbojnika koji su terorisali Marsej, do sljedeće generacije koja se sprema za Svjetsko prvenstvo 2018. godine i organizuje brutalne tuče po šumama”.

Uoči objavljivanja filma jedan ruski navijač koji je dao izjavu za BBC, rekao je za “Raša tudej” da su njegove riječi pogrešno interpretirane.

Huligan pod nadimkom “Ubica” Vasili, vođa navijačke grupe “Gladijatori” moskovskog Spartaka otkrio je da su nerede u Francuskoj organizovale ruske vlasti iz Kremlja.

– Bilo je članova specijalnih jedinica među huliganima koje je poslao Vladimir Putin da osvoje Evropu – rekao je Vasili.

Na njegovu priču se nadovezao drugi huligan Denis, vođa grupe “Orel mesari”.

– Postoje određene taktike ulične borbe koje vježbamo često prilikom tuča u gradovima – rekao je on.

Međutim, Vasili kaže da su njegove riječi izvrnute.

– Da, učestvovao sam u filmu, ali sam zadivljen kako su izvrnuli moje riječi u medijima. Nisam gledao film, jedino sam čitao tekstove u “Gardijanu”, koji vodi prljavu kampanju. Dio o “Putinovim vojnim snagama u Marseju” je beskrupulozna laž. Nikada to nisam rekao, znam sa kime sam razgovarao i kakve su odgovore tražili – ističe “Ubica”.

On je dodao da je režiser filma Aleks Stokli von Stacer djelovao kao iskrena osoba i da je bio uvjeren da će njegova izjava biti predstavljena na pravi način.

Poslije meča na Evropskom prvenstvu 2016. između Rusije i Engleske na marsejskom “Velodromu” došlo je do velikih sukoba – ruski navijači su se probili na dio tribina gdje su bili protivnički i napali ih, a neredi su se potom prenijeli na ulice.

Kao rezultat sukoba, UEFA je kaznila Rusiju sa 150.000 evra i upozorila je da će biti izbačena sa takmičenja ukoliko se problem nastave, dok je Englezima takođe priprijećeno diskvalifikacijom zbog navijačkog nasilja, ali Evropska kuća fudbala ih nije formalno kaznila.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA