Baksuz: Koga Dodik podrži, gubi izbore

1391

Iako ga mnogi smatraju ubjedljivo najtalentovanijim srpskim političarem zapadno od Drine, kome vanserijski pragmatizam omogućava da već dvije decenije uspješno opstaje na političkoj sceni Srpske, Milorad Dodik nije imao “sreće” kada je u pitanju njegova podrška predsjedničkim kandidatima na izborima u regionu i svijetu.

Gotovo da postaje pravilo da kandidati koje predsjednik RS i lider SNSD-a podrži, redom gube izbore.

– Tomislav Nikolić je čovjek koji zaslužuje još jedan mandat u Srbiji, mislim da je on radio svoj posao kao predsjednik dobro, imajući u vidu činjenicu da je često u veoma delikatnim trenucima za RS veoma jasno iznosio stav i o Dejtonskom sporazumu i o drugim važnim pitanjima i to je za nas važno.

Rekao je ovo Dodik prije dva mjeseca i ne sluteći u kakve će ga to probleme uvesti. Sve je izvjesnije da će na izborima u Srbiji predsjedničku kandidaturu istaći i Nikolić, ali i premijer Aleksandar Vučić. Kako je Vučićev poraz gotovo nezamisliv, Dodikova podrška Nikoliću mogla bi se dodati u njegovu već stalnu rubriku “baksuz”.

Ne propušta miješanje

Ovo nije prvi put da je Dodik davao podršku nekom od kandidata na izborima u Srbiji, štaviše rijetkost je bila kada to nije činio. Primjetno je da je uglavnom podržavao kandidate koji su u tom trenutku već bili na vlasti, da nije imao problem da u međuvremenu promijeni mišljenje te se odrekne nekadašnjih favorita a prigrli one za koje u početku i nije imao riječi hvale.

vojislav kostunicaNa parlamentarnim izborima 2007. Dodik je podržavao tadašnjeg premijera Vojislava Koštunicu, ali ubrzo nije imao problem da se od Koštuničinog DSS-a “okrene” Tadićevom DS-u, pa je i na mitinzima podrške Borisu Tadiću znao da se zbuni.

– Nadam se da će pobijediti Demokratska stranka Srbije. Odnosno, samo Demokratska stranka – ispravljao se svojevremeno Dodik.

Dan pred održavanje predsjedničkih izbora u Srbiji 2012. godine, Dodik je stao uz tada aktuelnog predsjednika Srbije Tadića, a za protivkandidata Tomislava Nikolića iz SNS-a nije imao riječi hvale.

– Podržavam Borisa Tadića iako mnogima iz Srbije nije drago zbog toga. Njihov problem sa mnom je što ja nikad ne kalkulišem. Ja ne smatram politiku kao kalkulaciju, nego kao borbu. Podrška Tadiću je dio moje borbe. Tadić je najjača politička ličnost u Srbiji – govorio je on.

Tada je Dodik o današnjem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću govorio kao o “politčkim pobačajima”.

– Izbori su pokazali da su oni marginalne političke figure. Pobačaji! Pobačaji na izborima. Kandiduju se na izborima, a moje skromno znanje o politici kaže da bi jedva prošli na izborima u mjesnim zajednicama – govorio je Dodik.

Bez sreće i na inostranom planu

Tokom prethodne godine Dodik se osvrnuo i na izbore u Austriji i SAD-u, u prvim otvorenom podrškom i animiranju srpske dijaspore, dok se oko američkih izbora oglašavao samo kroz svojevrsne analize.

Austria Norbert HoferU Austriji su u decembru prošle godine ponovljeni predsjednički izbori, a Slobodarska partija Austrije i njen kandidat na predsjedničkim izborima Norbert Hofer priznali su, ubrzo nakon početka prebrojavanja glasova, poraz te čestitali pobjedu novom predsjedniku Austrije Aleksanderu Van der Belenu.

Samo dan prije održavanja izbora predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je Srbe u Austriji da na pomenutim izborima podrže Hofera, za kojeg je rekao da je “osvjedočeni prijatelj srpskog naroda i Republike Srpske”.

– Austrija je nova domovina mnogih naših ljudi. Oni tamo žive i rade već decenijama i snažno su integrisani i zainteresovani za stabilnost tog društva. Stoga, pozivam sve Srbe u Austriji da podrže Hofera koji se pokazao konstruktivno i prijateljski prema svemu onome što radi Republika Srpska. U Austriji postoje ljudi koji žele dobro Republici Srpskoj – izjavio je između ostalog Dodik.

Sa američkim izborima, sa druge strane, lider SNSD-a je imao više sreće, jer je pobjedio njegov favorit Donald Tramp ali ako uzmemo u obzir da je podrška bila prvenstveno upućena zbog njegovog izbora savjetnika, stvari su se u međuvremeno značajno promjenile.

flin putin kusturicaNaime, Majkl Flin, Trampov savjetnik za nascionalnu sigurnost, nedavno je smijenjen sa pomenute pozicije, što uveliko umanjuje Dodikove nade da će nova američka administracija promijeniti kurs kada je on u pitanju, te ukinuti sankcije koje je prvom čovjeku Srpske podigla, kako je često govorio, “odlazeća administracija Baraka Obame”. Podsjećamo, smijenjeni Flin je prošle godine fotografisan u društvu predsjednika Rusije Vladimira Putina i poznatog srpskog režisera Emira Kusturice. Uzevši u obzir bliskost Dodika i Kusturice, Flin je najvjerovatnije bio glavni pokretač Dodikovog optimizma. Donedavno…

Takođe, portal SrpskaCafe u ranijim tekstovima je pisao kako Dodikovo miješanje u tuđe izborne procese otvorenom podrškom pojedinim kandidatima, ne sa pozicije lidera partije, već predsjednika Republike Srpske, mnogi smatraju pogrešnim potezom.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA