Za Srpsku sporan 25. novembar

587

Savez nezavisnih socijaldemokrata najavio je da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti 25. novembra, kao “Dana državnosti“ BiH.

Bez obzira na to što je Ustavni sud BiH prošle sedmice odbacio apelaciju RS u vezi sa ocjenom ustavnosti zakona u Federaciji, u SNSD ne odustaju od nove apelacije.

– Dan državnosti BiH proslavlja samo jedan dio BiH. Imamo pravo da za sve što osporimo tražimo angažman institucija i ne vidim razlog zašto ne bismo podnijeli apelaciju kada je u pitanju i 25. novembar. Koristićemo svoja prava definisana Ustavom, a vidjećemo kako će postupati nadležne institucije pred kojima pokrenemo tu proceduru – rekao je za “EuroBlic“ šef poslaničkog kluba SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac.

Poslanik NDP Momčilo Novaković kaže da će, kao član ustavno-pravne komisije, podržati apelaciju Ustavnom sudu u vezi sa “Danom državnosti”, iako pretpostavlja kakav će biti ishod tog postupka.

– Može se očekivati negativan stav Ustavnog suda. Za razliku od 1. marta, koji jeste sporan po mnogo čemu, 25. novembar će biti manje sporan za Ustavni sud. U Dejtonskom sporazumu je jasno navedeno da BiH nastavlja kontinuitet svog postojanja i mislim da je u tom smislu pred Ustavnim sudom “lakša” odluka. Međutim, aktuelna prepucavanja Banjaluke i Sarajeva oko apelacija ne vode nikuda, posebno nakon sastanka u Beogradu između Aleksandra Vučića i Denisa Zvizdića, gde su definisane ključne postavke mira i stabilnosti u regionu – smatra Novaković.

Delegat u Domu naroda BiH Sifet Podžić smatra da je najavljena apelacija SNSD prema Ustavnom sudu BiH “gubljenje vremena“.

– Apelacija za apelacijom ne vodi nikuda. Iako nije realno da se to desi u skorijoj budućnosti, mi ćemo morati da na nivou BiH donesemo zakon o praznicima – kaže Podžić.

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je prije dva mjeseca podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH, kojom će se osporiti “Dan državnosti” BiH.

– Uradićemo to po istim principima na kojima su oni nama osporavali 9. januar, pa nek oni sprovedu referendum – poručio je Dodik.

On je ocijenio da je 25. novembar “lažan datum”, jer BiH njime nije uspostavljena kao država.

– To je komunistički datum iz vremena bivše Jugoslavije i njega je nemoguće odvojiti od te države i AVNOJ – istakao je Dodik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA