Ukradena ikona iz pravoslavne crkve u Zagrebu

713

Ikona Svetog Nektarija Eginskog optočena srebrom ukradena je u popodnevnim satima u ponedjeljak iz pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg u Preobraženskoj ulici u srcu Zagreba.

Crkvenjak koji održava objekat primijetio je, prije bogosluženja, da ikone nema. Vrijednost ikone procijenjena je na 2 600 KM.

– Sama ikona kao ikona nema antikvarnu vrednost jer je novija. Grčki je rad. Kupljena je u manastiru u Egini gdje je nakon odlaska u penziju živio sv. Nektarije. Radi se o poklonu jedne vjernice koja nam je prije dvije godine darovala ikonu zbog iseljenja i koja je željela da ostane anonimna. Ikona je postavljena u hram da se ljudi mogu pomoliti pred svetim Nektarijem. Cilj je da vjernici imaju viziju da su ušli u hram, da imaju osjećaj svetosti – izjavio je đakon Branimir Jokić i napomenuo da njenu pravu vrijednost ne zna. Vjernica im nikad nije rekla koliko je novca izdvojila za nju na Egini, a ni oni je nisu pitali.

Ukradena je ikona, kaže još đakon, dimenzija 34 puta 44 centimetara, malo veća od formata A4. Bila je u ramu, okovana u srebro. Na staklenom stolu gdje je stajala bilo je još drugih ikona raznih svetaca, no jedino je ikona svetog Nektarija “odskakala”.

Nije zaštićena

– S obzirom na to da je bila okovana srebrom, samim tim vrijednost joj je veća. Kad nam ju je vjernica poklonila, toliko nas je očarala njena životna priča, pa smo je po njenoj želji postavili u crkvu. Ikonu nismo fiksirali.

Uvjeren je da je lopovu zapala za oko upravo radi blještavila jer je bila i prelakirana, pa nije još oksidirala zbog novijeg datuma izrade. Isticala između ostalih ikona.

Teško će je prodati

– Ukradena ikona se kad-tad negde vrati jer je takve predmete teško unovčiti. A i kad je kupac kupi, vrati je crkvi jer tamo je ikonama mjesto, da budu dostupne kao sredstvo molitve vjernicima a ne da stoje u fijokama, ormarima… Svako malo kod nas netko ostavi neku ikonu. Tokom rata puno ih je ukradeno.

Sad već živimo u vrijeme tehnološkog napretka i mnogi nemaju novčanih sredstava da odu da vide prave ikonu, pa nama ostavljaju reprodukcije kako bi ih vjernici mogli cjelivati – zaključio je đakon Branimir Jokić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA