UIO BiH ostvarila rekordan prihod

426

Uprava za indirektno oporezivanje BiH prošle godine ostvarila je rekrodan prihod do sada, u to u iznosu od 6 milijardi i 638 miliona KM. To je za 284 miliona više nego 2015. godine, ističe rukovodstvo Uprave.  Samo u decembru prošle godine prikupljeno je gotovo 600 miliona indirektnih poreza.

– Na rast prihoda u ovoj godini najviše je uticalo povećanje PDV-a koji je naš najznačajniji indirektni porez. I to za 181 milion KM nego u prethodnoj godini. To se najviđše odnosi na PDV na prijave i uvoz – rekla nam je Sabina Kuršumović, načelnik Odjeljenja za analizu i upravljanje rizicima UIO.

Od prikupljenih prihoda, prošle godine 750 miliona otišlo je u državnu kasu. Dok je ostatak raspoređen entitetima i Distriktu Brčko. O planovima za narednu godinu u Upravi za indirektno oporezivanje ne žele da govore.

– Vi ste svjedoci das mo mi prošle godine rekli da se zalažemo za oprenzost. Planiranje prihoda je jedna od velikih boljki te procjene prihoda su vezane za stanje u BiH – dodao je Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje.

UIO je tokom prošle godine nadležnim tužilaštvima upuitila je na razmatranje 160 različitih prijava. Prijavljena je šteta u iznosu od 29 miliona maraka.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA