Udruženje BH novinara traži izvinjenje od Izetbegovićeve

613

Upravni odbor Udruženje BH novinari najoštrije osuđuje neprimjereno i arognatno ophođenje dr Sebije Izetbegović, generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prema Nataši Kovačev, novinaru Al Jazeere Balkans, kao i prema drugim novinarima koji su pratili pres konferenciju danas u Sarajevu.

– Na primitivan, ciničan i nedostojan način dr Izetbegović je ismijavala ekavski izgovor novinara Kovačeve, koja je iskoristila novinarsko pravo i postavila sasvim legitimno pitanje o odlasku ljekara iz sarajevskog Kliničkog centra, i to na svom maternjem – srpkom jeziku. Umjesto argumentovanog i profesionalnog odgovora, Izetbegovićeva je na ironičan način i koristeći ekavicu nastavila odgovarati na pitanje novinara, te nipodaštavati zanimanje medija za ono što se događa u Kliničkom centru u Sarajevu. Na neprimjereno ponašanje Izetbegovićeve reagovao je jedino Avdo Avdić, novinar magazina Žurnal, nakon čega je mu je zaprijećeno da će i sam biti udaljen sa pres konferencije ‘ukoliko se ne smiri’ – saopštio je UO Udruženja BH novinari.

Upravni odbor BH novinara, kako se ističe u saopštenju, zahtijeva od Izetbegovićeve hitno i javno izvinjenje novinaru, te da svoj odnos i komunukaciju sa novinarima i medijima svede u okvire profesionalnog postupanja, dostojnog javne funkcije koju vrši.

Istovremeno UO BH novinara poziva medijske kuće i novinare iz Sarajeva da bez odlaganja bojkotuju svaki budući nastup i izjavu Izetbegovićeve, sve dok se ne izvini novinaru Al Jazeere Balkans.

– Novinarska solidarnost iskazana kroz bojkot, ignorisanje ili odbijanje dolaska na događaje svakom javnom funkcioneru koji se ne ophodi prema novinarima i novinarkama na civilizovani, profesionalan i argumentovan način, jedina su i sasvim legitimna sredstva u borbi protiv bahatih, oholih i nacionalistički raspoloženih bosanskohercegovačkih zvaničnika – zaključuje se u saopštenju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA