Teslićanin koji je pet puta pokorio svijet (VIDEO)

737

Dario Mikić je snažan i jak. Diže čak 295 kilograma bez problema. Već šest puta zaredom je američki prvak u kategoriji do 125 kilograma, a titulu najboljeg u svijetu ponio je čak pet puta.

Kada je sa samo 18 godina 2006. iz rodnog Teslića otišao u Ameriku o tituli najboljeg u svijetu nije ni razmišljao. Za powerlifting zainteresovao se sasvim slučajno, a onda otkrio najveću ljubav u svom životu.

-To je znači “bench deadlift squat” nama nije bitno kako mi tjelesno izgledamo, važna nam je samo snaga. Da je lagan sport, nije, da je lud – lud jest. Puno odvajanja ima. Ja sam po pet dana u teretani i dižem do iznemoglosti – priča Dairio za ELTA HD televiziju.

U teretani je sklopio prijateljstvo sa jednim Amerikancem koji se powerliftingom bavio 80-tih godina. Upravo on je, priča Dario, možda bio čak i presudna karika da se okrene ka takmičlarskom dijelu. Pripreme su stroge, da bi bio snažan, odnosno najsnažniji, mora mnogo da jede i naporno vježba. Dariov jelovnik se pokazao kao dobitna kombinacija.

-Svako jutro ja ustajem u pet sati i pojedem 22 jaja od patke, zatim oko 12 sati na poslu pojedem kilogram mesa, dođem kuci dižem tegove, pojedem kilogram i po mesa, kilogram i po paste. Uglavnom, unesem dnevno oko 20 000 kalorija – kaže Dario.

Amerikanci ga poštuju. Dario je njihova zvijezda. Sportista u usponu. Ne vjeruje da bi išta od toga ostvario u Srpskoj. Svoju zemlju voli, ali politiku ne. Na nastupima se takmiči pod američkom zastavom, a uvijek nađe mjesta i da istakne srpsku.

-Tamo je to dosta popularno, nije kao kod nas. Kod nas se dosta politika miješa, hvala Bogu što ne živim ovdje. Mislim, možda će neko da kaže da sam lud, ali da sam ovdje daj
Bože da bi nešto uspio – poručio je aktuelni svjetski prvak.

Bar jednom godišnje Dario iz Amerike dolazi u Teslić. Svoj rodni grad nije zaboravio.

Tako smo i mi dobili obećanje se sa njim družimo i naredne godine kako bi sumirali rezultate i ostvarene planove u 2017. Ne sumnjamo da će ovaj dvadesetdevetogodišnjak i dalje biti aktuelni svjetski prvak.

Biljana Stokić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA