Spremna optužnica teška 56 miliona KM!?

778

Optužnica u predmetu Balkan Investment banka u završnoj je fazi i biće prosleđena banjalučkom Okružnom sudu u narednima danima.

Izvor blizak pravosuđu RS objasnio je da će na optužnici Republičkog tužilaštva RS biti 10 optuženih.

– U Tužilaštvu je u toku posljednja faza rada na optužnici protiv organizovane kriminalne grupe zbog pričinjene štete od više desetina miliona maraka – objasnio je izvor.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je u novembru 2015. podnijelo izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog organizovanog kriminala u BI banci, kojim je banka oštećena za 56 miliona KM.

Ovim izvještajem obuhvaćena je 21 osoba, od kojih je 10 iz BiH. Izvještaj je podnesen protiv Mirjane Čomić, predsjednice Kreditnog odbora BIB, Snežane Milutinović, člana Kreditnog odbora i direktorke Kreditnog sektora BIB, Milorada Granulića, rukovodioca Odjeljenja za nabavku BIB, odnosno šefa osiguranja banke i osnivača firmi “Kvasko”, “Kapitalni projekti” i “Inerga”, i njegove supruge Vinke Granulić.

Izvještaj je podnesen i protiv Ismara Smirića, Nade Jeličić, Vladimira Petrovića, Branka Pančića, Gorana Kecmana i Bojana Karanovića.

edvinas-navickasOsim 10 državljana BiH, izvještaj je podnesen protiv 11 Litvanaca. Prvo ime milionske prevare je, svakako, bivši direktor i predsjednik Uprave BIB Edvinas Navickas, koji je nedostupan organima gonjenja Srpske, kao i preostalih 10 državljana Litvanije koji su bili članovi nadzornog, odnosno upravnog odbora banke.

Tokom istrage utvrđeno je da je Navickas kao odgovorna osoba BIB organizovao i rukovodio kriminalnom grupom u kojoj su bili državljani Litvanije i BiH. Primarni cilj kriminalne grupe bila je milionska zarada za četiri privredna društva iz Republike Srpske, a čiji je osnivač bila BIB.

U pitanju su preduzeća Balkanika Banjaluka sa odobrenih 16,1 milion KM kredita, Kapitalni projekti Brčko sa 15,7 miliona KM, Kvasko Banjaluka sa 15,7 miliona KM, Inerga Bihać sa 15,7 miliona KM i Ensko 165 limited UK iz Edinburga kojem je odobreno više od tri miliona KM kredita.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač ranije je izjavio da je svaki član kriminalne grupe izvršavao zadatke kršeći zakonske i podzakonske akte, te grubo kršeći Zakon o bankama RS znajući da je dato negativno mišljenje o dodjeli kredita.

Blokirana imovina Navickasa

Na zahtjev tadašnjeg Specijalnog tužilaštva RS, Hrvatska je u aprilu 2015. blokirala milionsku imovinu porodice Edvinasa Navickasa, koju je bivši direktor BIB imao u ovoj zemlji.

Tada je potvrđeno da je imovina Navickasa blokirana na molbu Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Banjaluci. Riječ je o milionskim vilama u Blatu na Korčuli i zagrebačkom naselju Remete, za koje se sumnja da su kupljene novcem stečenim krivičnim djelima izvršenim na području RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA