Slana soba – lijek za mnoge bolesti (VIDEO)

1840

Kašalj i začepljene sluznice nosa zimi mogu napraviti velike probleme djeci, ali i odraslim osobama koje imaju jak imunitet. Zbog toga je liječenje solju ili haloterapija danas veoma rasprostranjena metoda kojom se olaksavaju ovi problemi.

Slano okruženje smanjuje broj bakterija u respiratornom sistemu, poboljšava izbacivanje šlajma i razređivanje sluzi u gornjim respiratornim organima, objašnjavaju stručnjaci.

Problemi sa sinusima, bronhitis i astma samo su neki od razloga zbog kojih pacijenti posjećuju slanu sobu u Banjaluci i započinju takozvanu haloterapiju.

Fizijatar i nutricionista Gordana Ljojić Dolić objašnjava da je slana soba je prostorija u kojoj su zidovi i pod potpuno obloženi solju, a pacijenti udišu sitne čestice ovih kristala, što ima ljekovito dejstvo.

– Postoji jedan poseban uređaj koji melje sitno čestice soli na manje od pet mikrona. To su u stvari takve čestice, koje pacijenti kad pacijenti udišu, a one odlaze do najsitnijih partija pluća.  Sve vrste prehlada, viroza, svakako da utiču na pojavu bronihtitsa gdje ima šlajma i problem sa kašljem i sekretom, a kod svih tih stanja dobra je slana soba – kaže Ljojić Dolić.

Postoji razlika između disanja na moru i u slanoj sobi. Boravkom na moru organizam dobija takozvanu vlažnu inhalaciju solju, jer ona isparava direktno iz vode, dok je u slanoj sobi riječ o suvoj inhalalciji, kaže dr Ljojić Dolić.  Jedan tretman haloterapije mjenja dva do tri dana boravka na moru. Da bi se vidjeli rezultati potrebno je između 15 i 25 terapija, u zavisnosti od toga o  kakvom problemu se radi, ističe naša sagovornica.

Sva djeca od godinu dana pa nadalje mogu da koriste uslugu slane sobe. Jedna terapija za mališane traje  20 minuta, dok je za odrasle osobe to duplo više. Shodno uzrastu, određuje se i količina soli u prostoriji.

– Nema nikakvih restrikcija kada su upitanju terapije. Pacijent treba da popije vodu i evetulano da jede, jer pola sata nakon terapije poželjno je da se ne pije voda i da se ne jede nista da bi se ta so koja se udiše apsorbovala adekvatno –   kaže Ljojić Dolić.

Ipak, napominje ona, postoje pacijenti kojima se nikako ne preporučuje udisanje sitnih čestica soli. To su srčani bolesnici i osobe koje su na dijalizi. I trudnice takođe moraju biti oprezne.

– Trudnice ako imaju neke edeme, odnosno otoke nogu, ako su s preeklampsijom, one ne mogu dolaziti u slanu sobu, dok svi ostali pacijenti ukjučujući i djecu kao sto sam rekla nakon godinu dana mogu – ističe naša sagovornica.

Jedna terapija u slanoj sobi košta 15 KM. Za roditelje, koji su u pratnji djece do 12 godina, boravak u prostoriji je besplatan. Naša sagovornica ističe da je haloterapija dobar saveznik u liječenju brojnih  alergija, jer podiže imuni sistem. Takođe, istraživanja su pokazala da slana soba pogoduje osobama sa kožnim bolestima, kao što je psorijaza.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA