Sarajevo: Par-nepar vožnja (VIDEO)

755

U Sarajevu je prethodnih dana bilježen opasan nivo zagađenja u vazduhu. Kao jednu od mjera kojom su nastojali riješiti problem, Operativni štab kantonalne Vlade, uveo je sistem vožnje „par-nepar“. Stvorilo je to velike probleme vozačima, posebno radnicima.Brojni građani zaključuju da ovom mjerom, koja je potrajala samo dan i po ništa nije postignuto.

Nepuna dva dana u Kantonu Sarajevo na snazi je bila odluka o saobraćanju vozila po principu par-nepar. Do ukidanja je došlo zbog promjene vremena. Ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Čedomir Lukić rekao je da su se vodili vremenskom prognozom i najavljenim padavinama, koje mogu doprinijeti poboljšanju stanja sa zagađenim vazduhom.

Padavine su i pomogle. Prvo je pala kiša, zatim snijeg i kvalitet vazduha se poboljšao. Mjera par-nepar nije imala veliki efekat, smartaju u Udruženju građana „Eko-akcija“. Putem društvenih mreža oni su građane upozoravali na opasne vrijednosti zagađenja u Sarajevu i redovno pratili stanje na terenu. Poručuju da je zagađenje u sarajevskoj kotlini posljednjih godina sve veće posljednjih godina, i da uzroke treba tražiti i u industriji, ložištima individualnog i kolektivnog grijanja, kao i raznog otpada.

-Tačno ne znamo odakle nam zagađenje dolazi. Pretpostavke su da je za to, u najvećoj mjeri odgovorno individualno i kolektivno loženje, i8mamo nešto industrijskih zagađivača a tu je i saobraćaj. Svi oni su vrlo odgovorni za ovakvo stanje i riješiti se može samo rješavanjem svih, jer ne možemo popraviti jedno a ostaviti drugo- izjavio je Anes Podić, ispred Udruženja građana “Eko – akcija”.

Građani su iskazivali veliko nezadovoljstvo uvedenim mjerama. Pozivali su se na pravo slobode kretanja, pominjali da sa uredno regiostrovanim automobilima mogu voziti i da im se to ne može zabraniti. Bilo je i dilema da li policija može kažnjavati. Ipak, mjera se uglavnom poštovala.

Sve građani koje smo pitali da prokomentarišu vožnju po sistemu par-nepar, slažu se u jednom – to nije moglo riješiti zagađenje i stvorilo je više štete nego koristi.

-Jedna velika greška, dosta naroda se žalilo. Zagađenje jeste veliki problem, ali mi smo u kotlini, imamo dosta auta, proizvodi se smog. Mislim da ima boljih načina da se to riješi i da sistem par-nepar nije jedan od njih.-

-Naravno da nije pomoglo, to je najveća glupost koju su ljudi uradili. Ne vidim koji su to rezultati bili vjerujte mi. Mislim da to nije rješenje, rješenja su neka druga, recimo smanjiti loženje uglja.-

-Najlakše je po sirotinji udariti. Pazi, ja imam EURO 3, a ona trulja vozi a ja ne mogu. To su gluposti. Tolike godine je zagađenje u Sarajevu, moglo se svašta napraviti samo neće niko. Jedino ostaje da mi građani damo donaciju od marku ili deset maraka, da mi nešto napravimo.-

Da vožnja po sistemu par-nepar nije mnogo pomogla, pokazuju podaci Hidrometerološkog zavoda Federacije BiH. Oni su, dok je mjera bila na snazi, saopštili dasu zabilježene “blago niže vrijednosti” čestica prašine u odnosu na prethodne dane. Nakon ukidanja ove mjere Operativni štab kantonalne Vlade stavio je na snagu epizodu upozorenja, koja predviđa skraćenje nastave u školama do 17 sati.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA