SAD podržale reakciju Prištine

448

Portparolka ambasade SAD na “Kosovu” Mišel Šon izjavila je da SAD poštuju pravo Prištine da brine o svojoj granici.

Time je podržala djelovanje institucija samoproglašenog Kosova i slanje specijalnih snaga na prelaz Јarinje kako bi zaustavili ulazak voza koji je iz Beograda krenuo za K.Mitrovicu.

– SAD su priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu 2008. godine i mi poštujemo pravo Kosova da odlučuje ko i šta prolazi preko njegove granice – kazala je Šon za Koha ditore i dodala da je SAD drago što u subotu nije bilo sukoba na gradnici.

Portparolka je kazala da SAD snažno podržavaju dijalog kojim posreduje EU kao “najbolji način da se unapređuju odnosi Kosova i Srbije”.

Putnički voz iz Beograda krenuo je u subotu ka Kosovskoj Mitrovici, ali je to izazvalo negativne reakcije u Prištini.

Voz koji je prvi put iz Beograda krenuo direktno na Kosovo poslije skoro dvije decenije bio je dizajniran slikama fresaka iz srpskih svetinja na Kosovu, koje su pod zaštitom UNESKO-a, a na njemu je na dvadesetak jezika pisalo “Srbija je Kosovo”. Voz nije stigao na Kosovo, jer se situacija iskomplikovala nakon što je objavljen snimak da je na prugu postavljen eksploziv zbog čega su u Donje Јarinje stigle specijalne snage Kosovske policije ROSU.

Prema riječima premijera Srbije, mudrošću Beograda voz je iz Raške vraćen u Beograd, čime su izbjegnuti i sukobi i žrtve. Premijer Kosova Isa Mustafa zahvalio je međunarodnoj zajednici i SAD na podršci.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA