Radojičić: Stojčinović nanio veliku štetu Banjaluci

1057

Zamjenik republičkog pravobranioca Mirko Stojčinović nanio je veliku štetu gradu Banjaluci, požalio se Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. Ovo stoji u Radojičićevom pismu upućenom ministru pravde Antonu Kasipoviću.

Radojičić naveo je niz spornih predmeta, poput spora oko zemljišta Poljoprivredne škole, u kojima je, po njemu, Stojčinović nanio ogromnu štetu gradu. U grupu spornih predmeta u okviru tog slučaja uvrstio je i upravni spor oko nekretnina u naseljima Lazarevo, Drakulić i Derviši.

– Svi pobrojani predmeti imaju za posljedicu imovinsku štetu za Grad. Iz postupanja banjalučkog Pravobranilaštva stiče se utisak da ovaj organ nije opredjeljen da štiti interese grada na zakonit način – piše u pismu Igora Radojičića ministru pravde RS.

Kasipović je potvrdio da je dobio Radojičićevo pismo. Još prije više od 40 dana u Narodnoj skupštini, koja je tada odbacila izvještaj pravobranioca Srpske, Kasipović je obećao da reakcija neće izostati. I danas svi sjede u istim foteljama iako je pravobranilac Danijela Novaković tvrdila da radi pod pritiskom, a na novinarsko insistiranje Stojčinovićeve prijetnje je nazvala pijanskim.

Ministar pravde i danas kaže da će pozabaviti radom Pravobranilaštva.

– Ocjene koje se iznose o radu Pravobranilaštva u Banjaluci su takve da zahtjevaju temeljnu analizu, a vjerujem i određene mjere i postupke u vezi sa navodima. To podrazumjeva snažan angažman, uvjeren sam i kadrovske promjene u Pravobranilaštvu RS – rekao je Kasipović.

U pismu Kasipoviću, Radojičić je ukazao da banjalučko Pravobranilaštvo često samostalno donosi odluke u kojim zastupa Grad, a da se pritom uopšte ne konsultuje sa gradskim vlastima. Stojčinović je, navodi, propuštao rokove za žalbe na više presuda, koje bi mogle imati milionske posljedice po gradsku kasu.

Danijela Novaković, glavni pravobranilac RS danas nije željela komentarisati dopis grada Banja Luka. Ništa rječiti nije bio ni njen zamjenik Mirko Stojčinović, na koga se optužbe u dopisu i odnose. U kratkom telefonskom razgovoru poručio je da će se Pravobranilaštvo ubuduće medijima obraćati samo saopštenjem.

A i saopštenje je izostalo. U Gradskoj upravi su bez komentara dok se gradonačelnik ne vrati iz Izraela.

Ministar Kasipović kaže da upravo čeka Radojičićev povratak pa da razgovaraju o cijelom slučaju. Radom Pravobranilaštva pozabaviće se i Vlada koja bi, uvjerava Kasipović, trebala da Narodnoj skupštini predloži konkretne poteze koji bi uveli red u tu instituciju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA