Racije u Austriji: Među uhapšenim i bh. državljani

885

Nove racije u Austriji rezultirale su hapšenjem četrnaest osoba i policija, koja vrši istragu protiv mogućih pripadnika “Islamske države”, obavila je pretrese u Beču i Gracu.

– U sklopu istrage, koja je u toku, o osumnjičenim pripadnicima “Islamske države” planirana je koordinisana operacija u kojoj je učestvovalo 800 policajaca – navodi se u saopštenju tužilaštva iz Graca.

U saopštenju se navodi da je osam osoba prvobitno uhapšeno, uključujući troje austrijskih državljana stranog porijekla, dvije osobe iz BiH, iz Sirije, Bugarske i Makedonije.

Četiri hapšenja izvršena su u Beču i isto toliko u Gracu.

U Gracu su kasnije uhapšena još tri muškarca i tri žene sa Balkana.

Dvije žene su supruge osumnjičenih.

Lokalni mediji navode da je, osim stanova, policija izvršila pretrese ilegalnih džamija, uglavnom u Gracu. Meta operacije bili su pojedinci iz bivše Jugoslavije osumnjičeni za ustanovljavanje džihadističke mreže u Austriji.

Tabloid “Kronen cajtung” piše da su pretresi usmjereni na mrežu muslimanskog imama iz BiH Ebu Tejme, kojem je u julu prošle godine u Gracu izrečena kazna od 20 godina zatvora zbog vrbovanja boraca za “Islamsku državu”.

Tokom procesa je navedeno da je imam “ispirao mozak” više desetina osoba koje su imale između 14 i 30 godina i da je veći broj njih vrbovao za borbu za “Islamsku državu” u Siriji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA