Pušači skoro trećina stanovništva u Srpskoj

603

U Republici Srpskoj puši oko 30 odsto stanovništva podaci su istraživanja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, dok su cijene cigareta najčešći razlog prestanka pušenja.

Iz ministarstva su ipak više željeli da ukažu na štetnost koju duvanski dim ostavlja na zdravlje.

– Sagorjevanjem jedne cigarete dolazi do stvaranja 4 500 hemijskih različitih spojeva koji su štetni po ljudsko zdravlje. Većina tih sastojaka su izrazito kancerogeni. Najpoznatiji kancerogeni sastojci su nikotin, katran i ugljen dioksid. Oni udisanjem putem krvi dolaze bukvalno do svake ćelije ljudskog organizma i samim tim su potpuno štetni po ljudsko zdravlje – rekao je nacionalni koordinator za kontrolu duvana u Republici Srpskoj Darko Marković.

Studenti Medicinskog fakulteta su sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite organizovali kampanju povodom nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima. U tržnom centru Konzum su razgovarali sa građanima, djelili letke i putem video prezentacije ukazali na sve štetnosti duvanskog dima. Posebno je zabrinjavajuće, rekli su budući ljekari, što su većina aktivnih pušača mladi ljudi između 13 i 16 godina.

– Hoćemo i da skrenemo pažnju na djecu čiji su roditelji pušači. Na žalost ta djeca su pasivni pušači. Iako oni direktno ne konzumiraju cigarete, duvanski dim pored njih utiče. Svako dijete udahne svaku treću cigaretu svog roditelja, tako da ovim putem apelujem na sve građane da prestanu da puše ili bar smanje zbog svoje djece – kazala je student Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ivana Todorović.

Kako je akcenat kampanje bio i na pasivnim pušačima, najviše se govorilo o Zakonu o zabrani pušenja na javnim mjestima koji nije jasno definisan. Većini građana upravo smeta što u kafićima ne postoji fizički odvojen prostor za pušače. Iz ministarstva zdravlja su rekli da se trenutno radi na novom zakonu, zbog čega će se izbjeći nezadovoljstvo nepušača.

Cigarete su u više od 50 % slučajeva uzrokuju najteža oboljenja, rekli su ljekari. Karcinom pluća i srčani problemi su najčešće povezani sa konzumiranje cigareta. Zato stručnjaci posebno danas kada se i obilježava nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima, hitno savjetuju prestajanje pušenja.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA