Prvi ispit za Zimsku službu (VIDEO)

533

Premijerni januarski snijeg u Banjaluci se već topi. Međutim, bio je ovo prvi pravi test za Zimsku službu ove sezone. U užem gradskom području visina sniježnog pokrivača oko podne iznosila je 10 cm. Gradske vlasti tvrde da su zadovoljni tempom kojim se čiste ulice.

– Pa, evo prvi snijeg je pao, zimske službe su odmah nakon toga izašle na teren i ja zajedno sa njima. Obišao sam jutors veći dio grada. Oni prvi prioriteti koji su najbitniji gdje se odvija javni saobraćaj i prevoz putnika su bili zadovoljavajući. Zabilježen je ispušten polazak jutarnji iz Ljubačeva, jedno kašnjenje na Čokorima. Što se tiče ostalih gradskih i prigradskih linija prevoz se odvijao po redu vožnje – rekao nam je Slaviša Sandić, v.d. načelnika
Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Banjaluci.

Građani se uglavnom žale na neočišćene trotoare. Ipak, kažu da je primjetno da Zimska služba od jutros radi punom parom.

Ipak, gradske vlasti poručuju da trotoari nisu prioritet. Te da svako treba da očisti snijeg ispred svoje kuće ili zgrade. Po Pravilniku o zimskoj službi grad je podjeljen po zonama.

– Nije moguće da se Zimska služba nađe u svakom trenutku, na svakom mjestu. Putevi prvog prioriteta su oni kojima se odvija javni prevoz putnika i oni moraju biti odmah očišćeni, jer se ne smije dozvoliti obustava saobraćaja. Putevi drugog prioriteta se moraju očistiti u roku od 24 časa nakon prestanka padavina, a pristupne lokalne saobraćajnice i nekategorisani putevi 72 sata nakon prestanka padavina – kaže Sandić.

Prema informacijama iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka snijeg je uzrokovao brojne probleme u saobraćaju. U prijepodnevnim časovima desile su se 4 saobraćajne nesreće. Na svu povrijeđenih nije bilo. U većem dijelu Republike Srpske saobraćaj se odvija usporeno i otežano, ali bez zastoja, poručuju iz Auto-moto saveza Srpske.

Problema je bilo u Prnjavoru, ali ne sa saobraćajem nego sa strujom. Naime, sniježne padavine su izazvale nestanak struje u većem dijelu ove opštine. Bijeli se u većina gradova Srpske, a prognoze su prave januarske.

Ako je vjerovati dugoročnim prognozama i u narednom periodu očekuje nas snijeg i hladno vrijeme. Temperatura bi za vikend mogla pasti i na -20 stepeni. Sutra se u svim većim gradovima Srpske očekuje jutarnja temperatura od -12 stepeni, a maskimalna dnevna 5 stepeni. Na jugu, kao i obično mnogo toplije, jutarnja temperatura biće -1 stepen, a maksimalna dnevna 7 stepeni.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA