Protest migranata u Zagrebu

584

Četrdesetak azilanata protestovalo je u Zagrebu jer policija, kako navode, nije adekvatno reagovala na prijavu nasilja protiv njih.

Protest je održan ispred Centra za traženje azila Porin u Zagrebu.

Oni su novinarima rekli da su nepoznati napadači 31. decembra palicama napali grupu azilanata u blizini Porina, a da policija nije reagovala, kao i da se zbog svega toga osjećaju nesigurno.

U tom napadu su povrijeđena dvojica muškaraca, a jedan od njih je, kako tvrde, mladi irački glumac koji je u Zagreb deportovan iz Austrije.

– Ne osjećamo se sigurno. Došli smo u Evropu zbog slobode. Ako smo slobodni, zašto nam ne daju da živimo slobodno? Napali su nas, policija nam nije pomogla – rekli su azilanti medijima.

Oni su se takođe žalili na smještaj, hranu i nedovoljnu medicinsku pomoć. Neku od azilanata su na protestu nosili transparente na kojima je pisalo “Izbjeglice nisu kriminalci” i “I vi ste jednom bili izbjeglice”.

Zagrebačka policija saopštila je da preduzima sve mjere da bi pronašla odgovorne za napade na azilante. U saopštenju je navedeno da je policija u Zagrebu u posljednje vrijeme primila tri prijave tražilaca azila koji borave u Porinu od kojih se jedna odnosila na međusobni sukob dvojice azilanata.

U preostala dva slučaja prijavljeno je da su nepoznati počinioci najprije u ranim jutraniim satima 31. decembra napali četvoricu tražilaca azila, koji su, kako je navela policija, odbili ljekarsku pomoć i nisu imali vidljivih povreda, a potom jednog tražioca azila kojem je zbog vidljivih povreda pružena ljekarska pomoć.

Policija je u saopštenju istakla da obezbjeđuje prostor oko Centra za azilante, ali i da su tražioci azila u Hrvatskoj slobodni ljudi koji nemaju ograničenja u kretanju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA