Pronađen sakriveni testament Aleksandra Velikog?

908

Testament i posljednja želja Aleksandra Velikog pronađen je “sakriven pred našim očima” više od 2.300 godina nakon njegove smrti, tvrde naučnici.

Istraživači u Londonu tvrde da su pronašli njegove posljednje želje u drevnom tekstu koji se vijekovima “krio pred našim očima”.

U testamentu se otkrivaju planovi Aleksandra za budućnost grčko-persijskog carstva kojim je vladao.

Takođe, otkrivaju se njegove želje po pitanju sahrane i korisnici njegovog ogromnog bogatstva i moći.

Poruke i dijelovi testamenta mogu da se nađu u starom rukopisu poznatom kao “Aleksandrova romansa”, što je knjiga bajki i priča u vezi sa Aleksandrovim mitskim podvizima, piše “Dejli mejl”.

Vjerovatno sastavljen u vijeku nakon smrti Aleksandra, bajke sadrže određene istorijske fragmente Aleksandrovih pohoda na Persijsko carstvo.

Istoričari već dugo vremena smatraju da posljednje poglavlje knjige predstavlja politički pamflet koji sadrži njegov testament, ali do sada je ta teorija odbacivana.

Međutim, nakon desetogodišnjeg rada, istraživač Dejvid Grant smatra da se testament zasniva na istinskom tekstu, ali je izmijenjen radi političkog efekta.

Rezultati istraživanja iznijeti su u Grantovoj knjizi “U potrazi za izgubljenim testamentom Aleksandra Makedonskog”.

On vjeruje da su originalni testament zataškali moćni Aleksandrovi generali, jer je on za svoje nasljednike imenovao tada još nerođenog sina Aleksandra Šestog, čija je majka Azijatkinja i redova pokorenog naroda i starijeg sina Herakla.

Ne želeći da prihvate vođstvo ljudi koje su Makedonci smatrali miješanim po pitanju rase i to iz redova osvojenih naroda, što je tada bilo nezamislivo, uslijedio je krvavi period unutrašnjih sukoba i građanskog rata poznat kao “Ratovi nasljednika”.

Grant vjeruje da je u decenijama nakon smrti Aleksandra testament prepravljen i dijeljen u obliku letka. To je radio jedan od njegovih generala kako bi “dokazao” legitimnost svog prava na nasljedstvo, kao i da se suprotstavi drugim generalima.

U letku se takođe navode detalji zavjere generala koji su planirali da otruju Aleksandra.

Umjesto da budu zadovoljnni regionima koje im je Aleksandar ostavio na upravljanje u ime njegovih sinova, oni su se borili za kontrolu nad cijelim carstvom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA