Preporuka: Tabu

3333

“Tabu” (eng. Taboo), nova serija u produkciji kablovske kuće FX, predstavlja još jednu u nizu serija u čijem centru stoji holivudski glumac prve kategorije.

Ovog puta je riječ o Tomu Hardiju (Tom Hardy) kojeg znamo iz filmova poput “Bronson” (eng. Bronson), “Početak” (eng. Inception), “Osvetnik” (eng. The Revenant), “Vitez Tame: Povratak” (eng. The Dark Knight Rises), “Pobješnjeli Maks” (eng. Mad Max: Fury Road) itd, te serijama “Braća po oružju” (eng. Band of Brothers) iz 2001. godine i “Birmingemska banda” (eng. Peaky Blinders) iz 2013. godine. U saradnji sa svojim ocem, Čipsom Hardijem (Chips Hardy) i scenaristom Stivenom Najtom (Steven Knight), sa kojim je prethodno sarađivao na “Birmingemskoj bandi”, Hardi stvara novu, originalnu priču o osveti, čija je scenografska pozadina London Džordžijanskog perioda.

Tabu 1

“Tabu”, osmodjelna serija, sa radnjom smještenom u 19. vijek, prati priču Džejmsa Dilejnija (Tom Hardy), koji se, po dobijanju vijesti o smrti svog oca, vraća kući, u rodni London, nakon dvanaest godina provedenih u Africi. Kontekst priče je, vrlo smišljeno i sa predumišljajem, stavljen u 1814. godinu koja označava kraj takozvanog “Rata iz 1812” (eng. The War of 1812) koji se odvijao između novoformiranih Sjedinjenih američkih država i Britanske imperije. Rat je objavljen prvenstveno zato što je Britanija Sjedinjene američke države i dalje tretirala kao svoju koloniju, bez obzira na njihovu novostečenu nezavisnost. Rat se vodio na tri fronta: duž američko-kanadske granice, na moru i kod Meksičkog zaliva.

Iako nije uveo mnogo teritorijalnih promjena njegov značaj leži u uspješnom rješavanju mnogih pitanja zaostalih iz Američkog rata za nezavisnost, čime se, dijelom, “Tabu” zapravo i bavi, na sebi svojstven način. Riječ je naravno o ostrvu Nutka (eng. Nootka Sound), smještenom zapadno od Vankuvera, u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija. U seriji, ovo ostrvo je posredstvom braka, u nekom trenutku, u ne tako davnoj prošlosti, prešlo u privatne ruke Horasa Dilejnija, koji ga je oporukom ostavio svom sinu jedincu, Džejmsu Dilejniju. Upravo ovo zemljište predstavlja glavno uporište za stvaranje konflikta između takozvanog fiktivnog “Dilejni Nutka trgovinskog preduzeća” (eng. Delaney Nootka Trading Company) i vrlo istorijski prisutne imperijalističke Britanske istočnoindijske kompanije (eng. East India Company). Razlog zbog kojeg je ostrvo (u seriji) toliko dragocjeno Britancima je izvedeno iz istorije i incidenta koji se zaista desio, doduše nekih četvrt vijeka ranije, i to između Amerikanaca i Španaca, umjesto Amerikanaca i Britanaca, kako je to prikazano u Hardijevom “Tabuu”. U pitanju je, naravno, strateška pozicija ostrva koje je predstavljala i davala mogućnost za stvaranje direktnog trgovačkog puta sa Kinom, a samim tim i za ostvarivanje veće zarade. Ova specifična istorijsko-geografska okolnost pruža veoma interesantan kontekst kolonijalnog perioda u kojem se ova priča odvija, povezujući britansku i američku istoriju, te uvodeći i egzotične elemente urođeničkih kultura sjeverne Amerike i Afrike.

Tabu 3

Iako je kablovska kuća FX u posljednje tri godine već iznjedrila dvije visoko cijenjene i jako kvalitetne serije – “Atlanta” (eng. The Atlanta) i “Amerikanci”(eng. The Americans) – činjenica je da u domenu gleadnosti FX još uvijek nema svog konja za utrku kakvog, na primjer, imaju HBO i Netfliks. U tom smislu, “Tabu” treba posmatrati kao seriju koja je osmišljena tako da parira, ali i koja u svakom drugom smislu pretenduje da bude ono što su “Igra prestola” (eng. Game of Thrones) i “Zapadni svijet” (eng. Westworld) za HBO, odnosno “Strane stvari” (eng. Stranger Things) za Netfliks. Kada se tome pridoda, između ostalog, i Kristofer Najholm (Kristoffer Nyholm), reditelj serije koja je takoreći i pokrenula vrlo popularni skandi-noar talas, uspjeh bi trebalo da bude zagarantovan. Govorimo naravno o danskoj seriji “Ubistvo” (eng. The Killing), na osnovu koje je nastala i jednako poznata američka verzija. Pored Najholma rediteljski zadatak je dobio i Anders Engstrom (Anders Engström), čovjek zaslužan za “Jordskott”, odličnu priču koju smo predstavljali prošle godine. Dakle, sve navedeno ide itekako u prilog porodici Hardi, međutim, čak i kada stvari na papiru izgledaju zaista odlično, u praksi to ne mora biti slučaj, što ovdje (za sada), nažalost, i nije.

Tabu 4

Naravno, do sada su izašle tek tri epizode tako da je jako teško donositi sud na osnovu svega tri sata materijala ali ono što što smo do sada vidjeli prijeti da uguši načelno dobru priču koju nosi jedan izvanredan glumac. Upravo taj glumac predstavlja glavni i osnovni kamen spoticanja serije. Osim maglovitog i na trenutke nelogičnog pravca u kojem nas možda namjerno on još uvijek vodi, ono što za sada djeluje kao još jedan mogući nedostatak je nedorečen pristup različitim aspektima serije: čas je to istorijska drama, čas fantazija ili pak mistika, a čas karikatura. Probleme poput stereotipnih uloga Džonatan Prajsa (Jonathan Pryce), koji nikako da ostvari svoj puni potencijal, nategnute incestuozne veze između Džejmsa i Zilfe (Oona Chaplin), ili uvođenja pretjeranih elemenata nadrealnog misticizma ćemo u kontekstu ove preporuke zanemariti, u korist serije. Prvenstveno zato što je u tako bogatom i raznolikom svijetu teško odrediti pravac u kojem se serija kreće, a zatim i jer je, kao što smo već rekli, možda prerano govoriti na tu temu. Ono što se sada čini jeste da su, usljed preopterećenja stilskim kontekstom, zapravo stradali likovi, postavši često dvodimenzionalne prenaglašene karikature, čija djela očekujemo da postanu jasnija, a motivi dublji i sadržajniji, u nekim kasnijim epizodama. Na toj nadi i počiva temelj ove preporuke. A na vama je da li ćete joj dati šansu ili ne.

Ocjena: 4/5

Tekst napisala: Monika Ponjavić

Monika Ponjavić je arhitekta, teatrolog, teoretičar audio-vizuelne umjetnosti i scenski dizajner. U slobodno vrijeme sadi baštu, spašava mačke i negoduje.

***ZABRANJENO JE PREUZIMANJE CIJELOG TEKSTA BEZ DOZVOLE REDAKCIJE. TEKST SE
MOŽE PREUZETI DJELIMIČNO, UZ NAVOĐENJE IZVORA SA LINKOM NA SAJT SRPSKACAFE.
SVAKO DRUGO PREUZIMANJE SMATRAĆE SE ZLOUPOTREBOM I PODLIJEŽE POKRETANJU 
TUŽBE.***

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA